ßßß
Składniki:szklanka soczewicy (wybrałam zieloną)1 duża marchewka1 duża cebula1,5 l bulionu (lub nieco więcej)3/4 łyżeczki kuminu (z tego co pamiętam mielony kumin jest w Tesco:))pół łyżeczki płatków chili (lub więcej)łyżeczka nasion kolendryłyżeczka kurkumy2 goździki3 cm kawałek świeżego imbiru (starty)2 ząbki czosnku1 duży pomidorsólpieprzWykonanie:Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bulion przelej do garnka dodaj do niego marchewkę i gotuj przez chwilę. Wrzuć soczewicę. Cebulę pokrój w kostkę lub w półplasterki. Dodaj do zupy. Gotuj aż wszystko zmięknie. Następnie dodaj wszystkie przyprawy (goździki i nasiona kolendry utrzyj w moździerzu przed dodaniem do zupy). Wymieszaj. Pomidora obierz ze skóry i zmiksuj go (możesz użyć pomidorów z puszki). I dodaj je do zupy. Gotuj na wolnym ogniu. Gdyby zupa za bardzo zgęstniała możesz dolać więcej bulionu. Zupa powinna się jeszcze gotować ok 20 minut. Ja częściowo zupę zmiksowałam w blenderze ale to tylko mój wymysł i nie trzeba tego robić.Smacznego.