Wykonanie
To co kocham w tym przepisie to szybkość, praktyczność i genialny efekt. Lubię kuchnię indyjską to zdecydowanie moje klimaty. A tak przygotowany
kurczak jest naprawdę niesamowity. Aromatyczny, korzenny, łagodny, kremowy..
Cebula,
migdały,
pomidory to wszystko tak fantastycznie ze sobą współgra i przy okazji tworzy nie tylko jedno z najsmaczniejszych ale i chyba jedno z najprostszych dań
indyjskich.
Składniki:2
piersi z kurczaka6 ząbków
czosnkukawałek
imbiru (wielkości kciuka)1 łyżeczka
garam masala1 łyżeczka
płatków chilipół łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
kurkumypół szklanki
jogurtułyżka
soku z cytrynyszczypta
cukruolej do smażenia (użyłam
kokosowego)pasta
curry:1 duża
cebula4 ząbki
czosnku2 średnie
pomidory obrane ze skórykawałek
imbiru (jeden krążek)6
goździkówłyżeczka
pieprzupół łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżeczki nasion
kolendryziarenka z 3 nasion
kardamonupół łyżeczki
kminu4 łyżki
płatków migdałowych4 łyżki
orzechów nerkowcałyżeczka
soli4 łyżki
olejuWykonanie:
Kurczaka pokrój na kawałki. Przełóż go do miski. Dodaj do niego pokrojony w drobną kostkę
czosnek i
imbir. Dosyp
garam masala,
chili,
sól i
kurkumę. Zalej
jogurtem i dodaj
cukier i
cytrynę. Pozostaw
kurczaka na co najmniej dwie godziny.Przygotuj pastę
curry. Zmiksuj
cebulę,
czosnek,
pomidory,
migdały,
orzechy i
oliwę.
Goździki, nasiona
kolendry i
kardamonu utłucz w moździerzu i dodaj do
curry. Wsyp także pozostałe
przyprawy i ponownie zmiksuj.Usmaż
kurczaka a następnie dodaj do niego
curry. Smaż chwilę mieszając.Ja podałam
kurczaka z
ryżem basmati.Smacznego!