Wykonanie
Ostatnio jednym
okiem zerkałam na program Gordona - taki co gotuje z kimś "sławnym" a w tle na ekranach telewizorów gotują razem z nim zwykli ludzie. Zainteresował mnie przepis na
kurczaka. Nie spodziewałam się, że tak szybko się go robi, a efekt jest bardzo pyszny.1 podwójna
pierś kurczaka1 spora
cebula3 ząbki
czosnku1
papryczka chilli (dałam zieloną)kawałek świeżego
imbirusól,
pieprz1 łyżka
cukru0,5 łyżki
garam masala0,5 łyżki sproszkowanego
chilli0,5 łyżki
kurkumy2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 puszka krojonych
pomidorów2 łyżki
olejuKurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać
olej na patelni (dosyć dużej) dorzucić pokrojoną w piórka
cebulę, pokrojony
imbir,
czosnek i
papryczkę chilli (nie musi być drobno czy coś, bo na koniec wszystko wrzucamy do blendera), chwilę podsmażamy, dodajemy
cukier i
garam masalę. Przesmażamy aż
cebulka zmięknie i dodajemy sproszkowane
chilli i
kurkumę - przesmażamy. Dodajemy koncentrat i po chwili
pomidory z puszki. Całość chwilę dusimy i miksujemy w blenderze. Podsmażamy
kurczaka, zalewamy sosem i dusimy ok 10 minut. Podałam z
ryżem.