ßßß
Kuchnia indyjska to moja druga, po włoskiej, ulubiona kuchnia, a ta potrawa to chyba najlepsze indyjskie danie, jakie przyrządziłam (właściwie to brytyjskie danie, inspirowane kuchnią Indii). Tradycyjnie przed smażeniem kawałki mięsa marynuje się w jogurcie - w tym przepisie zrezygnowano z tego kroku, ale oczywiście kurczaka można na kilka godzin zanurzyć w marynacie. Podczas przygotowań w kuchni unosi się wspaniały zapach aromatycznych przypraw i pysznego ryżu basmati - to nie może nie smakować:) Takiego rozgrzewającego, pikantnego kurczaka można też podać z chlebkiem naan i koniecznie z chłodzącą sałatką. Naprawdę polecam, smacznego:)Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam.Polecam też inne moje indyjskie dania :)szklanka ryżu basmati (u mnie ekologiczny ryż basmati od SYMBIO),2 szklanki wody,podwójna pierś z kurczaka,łyżka oleju,3/4 łyżeczki imbiru,1 i 1/2 łyżeczki kurkumy,łyżeczka chili (może być więcej lub mniej),łyżeczka garam masala,1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,szczypta kardamonu,2 łyżki klarowanego masła lub oleju,duża cebula,pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego,3 małe ząbki czosnku,2 małe pomidory,1/2 szklanki kremówki,1/3-1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,sól, pieprz,posiekana kolendra, ew. natka pietruszkiKurczaka doprawić solą i pieprzem. Przygotować marynatę z oleju i przypraw, dokładnie wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Cebulę pokroić w gruba kostkę, czosnek drobno posiekać. Mięso usmażyć prawie do miękkości na oleju lub maśle, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać koncentrat, smażyć minutę. Wrzucić czosnek i posiekane pomidory bez skórki. Wlać odrobinę wody lub bulionu, dodać mięso i gotować do rozpadnięcia się pomidorów i lekkiego zredukowania sosu. Dolać śmietankę, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku. Ryż ugotować w dwóch szklankach wrzącej wody. Mięso podawać na ryżu basmati posypane świeżymi ziołami.