Wykonanie
Kuchnia indyjska to moja druga, po włoskiej, ulubiona kuchnia, a ta potrawa to chyba najlepsze indyjskie danie, jakie przyrządziłam (właściwie to brytyjskie danie, inspirowane kuchnią Indii). Tradycyjnie przed smażeniem kawałki
mięsa marynuje się w
jogurcie - w tym przepisie zrezygnowano z tego kroku, ale oczywiście
kurczaka można na kilka godzin zanurzyć w marynacie. Podczas przygotowań w kuchni unosi się wspaniały zapach aromatycznych przypraw i pysznego
ryżu basmati - to nie może nie smakować:) Takiego rozgrzewającego, pikantnego
kurczaka można też podać z
chlebkiem naan i koniecznie z chłodzącą
sałatką. Naprawdę polecam, smacznego:)Przepis znalazłam tutaj i trochę go zmodyfikowałam.Polecam też inne moje indyjskie dania :)szklanka
ryżu basmati (u mnie ekologiczny
ryż basmati od SYMBIO),2 szklanki
wody,podwójna
pierś z kurczaka,łyżka
oleju,3/4 łyżeczki
imbiru,1 i 1/2 łyżeczki
kurkumy,łyżeczka
chili (może być więcej lub mniej),łyżeczka
garam masala,1/2 łyżeczki zmielonej
kolendry,szczypta
kardamonu,2 łyżki klarowanego
masła lub
oleju,duża
cebula,pół małego słoiczka
koncentratu pomidorowego,3 małe ząbki
czosnku,2 małe
pomidory,1/2 szklanki kremówki,1/3-1/2 szklanki
bulionu drobiowego lub
wody,
sól,
pieprz,posiekana
kolendra, ew.
natka pietruszkiKurczaka doprawić
solą i
pieprzem. Przygotować marynatę z
oleju i przypraw, dokładnie wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej
kurczaka.
Cebulę pokroić w gruba kostkę,
czosnek drobno posiekać.
Mięso usmażyć prawie do miękkości na
oleju lub
maśle, odłożyć. Na patelnię po
kurczaku wrzucić
cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać koncentrat, smażyć minutę. Wrzucić
czosnek i posiekane
pomidory bez skórki. Wlać odrobinę
wody lub
bulionu, dodać
mięso i gotować do rozpadnięcia się
pomidorów i lekkiego zredukowania sosu. Dolać
śmietankę, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić do smaku.
Ryż ugotować w dwóch szklankach wrzącej
wody.
Mięso podawać na
ryżu basmati posypane świeżymi
ziołami.