Wykonanie
Przepis na to danie pochodzi z Kotlet.tv i miałam go już dawno dodanego do zakładek. Trochę nieufnie podchodziłam do tego połączenia -
kurczak,
chilli i czekolada? Ależ oczywiście! Jak najbardziej może z tego powstać pyszna potrawa. Teraz jestem taki cwaniak bo właśnie ją zjadłam i już mam pewność, że te składniki do siebie pasują :) Moja wersja, jak zwykle, jest nieco zmieniona.Jeżeli jesteś fanem
czekolady i lubisz w kuchni trochę poszaleć -
mole rojo z tego przepisu na pewno Ci przypadnie do gustu:)
Potrzebujemy:1
pierś z kurczaka1
cebulę2 ząbki
czosnku60 g
gorzkiej czekolady1
pomidora1,5 szklanki
wody2 łyżki
koncentratu pomidorowego2
papryczki chilli1 łyżeczkę
cukrusól,
pieprzpół łyżeczki
cynamonuoliwę lub
olej do podsmażenia
Cebulę drobno kroimy,
czosnek kroimy w plasterki.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, podobnie z
pomidorami.
Cebulkę lekko przysmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Dodajemy pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka. Gdy
kurczak się przysmaży - doprawiamy go
solą,
pieprzem,
cynamonem.
Dodajemy
pomidora i pokrojone w plasterki
chilli (bez pestek). Smażymy aż skórka zacznie odchodzić od
pomidora.
Całość zalewamy
wodą, dodajemy
koncentrat pomidorowy i łyżeczkę
cukru. Gotujemy przez kilka minut i dodajemy
gorzką czekoladę. Mieszamy aż
czekolada się rozpuści i sos zgęstnieje.Podajemy z
ryżem. Smacznego:)