ßßß Cookit - przepis na SAKIEWKI NALEŚNIKOWE NA OSTRO

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE NA OSTRO

nazwa

Wykonanie

CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
150 GRAM MĄKI
2 JAJKA
250 ML MLEKA
SZCZYPTA SOLI
2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
NADZIENIE:
2 PAPRYKI CZERWONE
300 GRAM PIECZAREK
1 PAPRYCZKA CHILLI
1 CEBULA
4 ZĄBKI CZOSNKU
2 POMIDORY
ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
2 PIERSI Z KURCZAKA
SÓL I PIEPRZ
OLEJ DO SMAŻENIA
SZCZYPIOREK
SER ŻÓŁTY LUB CAMEMBERT
SOS:
1 PUSZKA POMIDORÓW OBRANYCH, POKROJONYCH Z DODATKIEM SOSU POMIDOROWEGO
1 ŁYŻECZKA CUKRU
1 ZĄBEK CZOSNKU
2 PLASTERKI PAPRYCZKI CHILLI
2 ŁYŻKI OLIWY
25 GRAM MASŁA
ŚWIEŻO MIELONY PIEPRZ
1 ŁODYGA SELERA NACIOWEGO
WYKONANIE:
PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
OCZYŚCIĆ WARZYWA, POKROIĆ W KOSTKĘ.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WLAĆ 2 ŁYŻKI OLEJU I WRZUCIĆ WARZYWA.
DODAĆ PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK.
PO KILKU MINUTACH PODLAĆ NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ WODY I DUSIĆ DO MIĘKKOŚCI, AŻ WODA WYPARUJE.
POD KONIEC DUSZENIA DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY I DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM.
W MIĘDZYCZASIE POKROIĆ PIERSI Z KURCZAKA W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ NA DRUGIEJ PATELNI, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ.
SZCZYPIOREK UMYĆ I ZALAĆ WRZĄTKIEM NA 10 SEKUND (BĘDZIE BARDZIEJ SPRĘŻYSTY I WYKORZYSTAMY GO DO ZWIĄZANIA NALEŚNIKÓW).
ZETRZEĆ SER ŻÓŁTY LUB POKROIĆ CAMEMBERT (WEDLE UZNANIA).
NA KAŻDY NALEŚNIK UKŁADAĆ PO 2 ŁYŻKI SOSU Z WARZYWAMI I SER ŻÓŁTY (LUB CAMEMBERT).
ZWINĄĆ W SAKIEWKĘ I ZWIĄZAĆ SZCZYPIORKIEM.
GOTOWE SAKIEWKI UKŁADAĆ NA BLASZCE I ZAPIEC W PIEKARNIKU NA OKOŁO 15-20 MINUT (180' STOPNI). TAK, BY NALEŚNIK SIĘ ZARUMIENIŁ, A SER ROZPUŚCIŁ.
W TRAKCIE GDY SAKIEWKI SĄ JUŻ W PIEKARNIKU PRZYGOTOWUJEMY SOS.
DO RONDELKA WRZUCAMY POMIDORY Z PUSZKI, POKROJONY SELER NACIOWY, PRZECISKAMY CZOSNEK, PAPRYCZKĘ CHILLI I DOPRAWIAMY PIEPRZEM, OLIWĄ I CUKREM.
GOTUJEMY OKOŁO 15 MINUT PODLEWAJĄC 1/3 SZKLANKI WODY I OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
PO 15 MINUTACH DODAJEMY MASŁO I WSZYSTKO MIKSUJEMY BLENDEREM.
WYCIĄGAMY SAKIEWKI Z PIEKARNIKA I DOPRAWIAMY SOSEM.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2013/01/sakiewki-nalesnikowe-na-ostro.html