Wykonanie
Kurczak chilli po indyjsku to kolejne
curry na moim blogu. Jestem posiadaczką sporej ilości książek z przepisami kuchni indyjskiej i w miarę gotowania nie tylko wzrasta mi apetyt na wypróbowanie kolejnych
curry, ale coraz bardziej upewniam się, że kuchnia indyjska to najlepsza kuchnia na świecie. Kombinacja tych wszystkich aromatycznych smaków i zapachów jest ekstremalnie pyszna. Bardzo zachęcam wszystkich, którzy próbowali "
indyjskich"
sosów ze słoika lub
curry kojarzą jedynie z
przyprawą curry, do spróbowania takiego autentycznego indyjskiego sosu. Gwarantuję, że będziecie bardzo mile zaskoczeni.Poniższy przepis pochodzi z książki Anjum Anand "I
love curry" a na inne pyszne
curry zapraszam tutaj:
piersi z kurczaka w
mleczku kokosowym i pomidorach
curry pachnące
kardamonemfilety z kurczaka w
mleczku kokosowymcurry z
wieprzowiny15 g świeżego korzenia
imbiru6 grubych ząbków
czosnku2 duże
pomidory, ćwiartki1 1/2 łyżeczki
garam masala1 1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego(cumin)1 łyżka mielonej
kolendry (coriander)1/2 łyżeczki
kurkumy (turmeric)1 łyżeczka sproszkowanej
papryki, dla kolory1 czubata łyzka
jogurtusól, do smaku6 łyżek
oleju roślinnego3/4 łyżeczki ziaren brązowej
gorczycy (
mustard seeds -ja dałam zwykłej, żółtej)1
liść laurowy1
cebula, drobno posiekana6-10 zielonych
papryczek chilli, w całości, ale nakłute widelcem500 g
udek kurczaka bez kości, pokrojonych w grubą kostkę ( ja dałam
pierś z kurczaka)dużo świeżo mielonego
pieprzu1 łyzka
soku z cytryny lub do smakugarść
zielonej kolendry, do posypania, opcjonalnieMiksujemy w blenderze
imbir,
czosnek i
pomidory, aż będą gładkie. Dodajemy mielone
przyprawy,
jogurt i 3/4 łyżeczki
soli.Na patelni podgrzewamy
olej, dodajemy ziarna
gorczycy i prażymy, aż będą skakać. Dodajemy
liść laurowy,
cebulę i
chilli i podsmażamy na średnim gazie często mieszając, aż pasta zacznie uwalniać
olej(ok 6-8 minut).Dodajemy zmiksowane w blenderze składniki i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż prawie cały płyn wyparuje. Kontynuujemy gotowanie, aż większość płynu będzie odparowane. Gotujemy dalej, często mieszając, aż pasta uwolni
olej.Dodajemy
kurczaka i mieszamy przez kilka minut. Dodajemy
wodę, tak aby przykrywała
kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7 minut.Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy
sokiem z cytryny i dużą ilością
pieprzu. Posypujemy świeżą
kolendrą i podajemy.