ßßß Cookit - przepis na Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

nazwa

Wykonanie

Kurczak chilli po indyjsku to kolejne curry na moim blogu. Jestem posiadaczką sporej ilości książek z przepisami kuchni indyjskiej i w miarę gotowania nie tylko wzrasta mi apetyt na wypróbowanie kolejnych curry, ale coraz bardziej upewniam się, że kuchnia indyjska to najlepsza kuchnia na świecie. Kombinacja tych wszystkich aromatycznych smaków i zapachów jest ekstremalnie pyszna. Bardzo zachęcam wszystkich, którzy próbowali "indyjskich" sosów ze słoika lub curry kojarzą jedynie z przyprawą curry, do spróbowania takiego autentycznego indyjskiego sosu. Gwarantuję, że będziecie bardzo mile zaskoczeni.
Poniższy przepis pochodzi z książki Anjum Anand "I love curry" a na inne pyszne curry zapraszam tutaj:
piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach
curry pachnące kardamonem
filety z kurczaka w mleczku kokosowym
curry z wieprzowiny
15 g świeżego korzenia imbiru
6 grubych ząbków czosnku
2 duże pomidory, ćwiartki
1 1/2 łyżeczki garam masala
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego(cumin)
1 łyżka mielonej kolendry (coriander)
1/2 łyżeczki kurkumy (turmeric)
1 łyżeczka sproszkowanej papryki, dla kolory
1 czubata łyzka jogurtu
sól, do smaku
6 łyżek oleju roślinnego
3/4 łyżeczki ziaren brązowej gorczycy (mustard seeds -ja dałam zwykłej, żółtej)
1 liść laurowy
1 cebula, drobno posiekana
6-10 zielonych papryczek chilli, w całości, ale nakłute widelcem
500 g udek kurczaka bez kości, pokrojonych w grubą kostkę ( ja dałam pierś z kurczaka)
dużo świeżo mielonego pieprzu
1 łyzka soku z cytryny lub do smaku
garść zielonej kolendry, do posypania, opcjonalnie
Miksujemy w blenderze imbir, czosnek i pomidory, aż będą gładkie. Dodajemy mielone przyprawy, jogurt i 3/4 łyżeczki soli.
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy ziarna gorczycy i prażymy, aż będą skakać. Dodajemy liść laurowy, cebulę i chilli i podsmażamy na średnim gazie często mieszając, aż pasta zacznie uwalniać olej(ok 6-8 minut).
Dodajemy zmiksowane w blenderze składniki i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż prawie cały płyn wyparuje. Kontynuujemy gotowanie, aż większość płynu będzie odparowane. Gotujemy dalej, często mieszając, aż pasta uwolni olej.
Dodajemy kurczaka i mieszamy przez kilka minut. Dodajemy wodę, tak aby przykrywała kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7 minut.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut, aż sos będzie miał gęstą konsystencję.
Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu. Posypujemy świeżą kolendrą i podajemy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/01/kurczak-chilli-po-indyjsku-chilli.html