ßßß Cookit - przepis na Klopsiki kofta w sosie pomidorowo - jogurtowym

Klopsiki kofta w sosie pomidorowo - jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Zastanawiałam się w sobotę co zrobić na niedzielny obiad kiedy zobaczyłam wpis Wiosenki i już nie miałam wątpliwości. Klopsiki są przepyszne a obiad okazał się bardzo sycący. Podałam je do wyboru z chlebem roti lub kuskusem (chociaż byli i tacy co jedli z tym i tym). Przepis dodaję do akcji Z Widelcem po Azji.
Składniki:
50 dag mielonej jagnięciny (u mnie wieprzowina)
1 cebula starkowana
kawałek imbiru o dł. 2 cm, starty
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki ziaren kolendry
2 łyżeczki ziaren kminku
3 łyżki oleju
kawałek laski cynamonowej
5 goździków
6 torebek nasiennych kardamonu
1 cebula drobno posiekana
1/2 łyżeczki kukrumy
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki soli
20 dag pomidorów z puszki
150 ml tłustego jogurtu
Wykonanie:
Cebulę umieścić na sicie i łyżką wycisnąć z niej sok. Dodać mięso, imbir czosnek, chilli, sól, jajko. Podzielić na 20 równych porcji i uformować z każdej kulkę. Przykryć woreczkiem foliowym i wstawić na 2 godziny do lodówki. Aby przygotować sos należy uprażyć na małej patelni na małym ogniu ziarna kolendry. Zdjąć z patelni i w podobny sposób przygotować kminek. Uprażone przyprawy utrzeć w moździerzu. Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać laskę cynamonu, goździki, kardamon oraz cebulę i smażyć, aż się zrumieni. Wrzucić przyprawy i sól. Smażyć 30 sekund. Dołożyć pomidory, zdjąć z ognia i powoli wlewać jogurt. Umieścić na ogniu, dodać kulki mięsne i zagotować. Dusić ok.1 godziny potrząsając od czasu do czasu patelnią, żeby klopsiki się nie przypaliły.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/02/Klopsiki-kofta-w-sosie-pomidorowo-jogurtowym.html