Wykonanie
Zastanawiałam się w sobotę co zrobić na niedzielny obiad kiedy zobaczyłam wpis Wiosenki i już nie miałam wątpliwości. Klopsiki są przepyszne a obiad okazał się bardzo sycący. Podałam je do wyboru z
chlebem roti lub
kuskusem (chociaż byli i tacy co jedli z tym i tym). Przepis dodaję do akcji Z Widelcem po Azji.
Składniki:50 dag mielonej
jagnięciny (u mnie
wieprzowina)1
cebula starkowanakawałek
imbiru o dł. 2 cm, starty3 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 zielone
papryczki chilli, drobno posiekane1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżeczki ziaren
kolendry2 łyżeczki ziaren
kminku3 łyżki
olejukawałek laski cynamonowej5
goździków6 torebek nasiennych
kardamonu1
cebula drobno posiekana1/2 łyżeczki
kukrumy1 łyżeczka
papryki1 łyżeczka indyjskiej
przyprawy garam masala1/2 łyżeczki
soli20 dag
pomidorów z puszki150 ml tłustego
jogurtuWykonanie:
Cebulę umieścić na sicie i łyżką wycisnąć z niej sok. Dodać
mięso,
imbir czosnek,
chilli,
sól,
jajko. Podzielić na 20 równych porcji i uformować z każdej kulkę. Przykryć woreczkiem foliowym i wstawić na 2 godziny do lodówki. Aby przygotować sos należy uprażyć na małej patelni na małym ogniu ziarna
kolendry. Zdjąć z patelni i w podobny sposób przygotować
kminek. Uprażone
przyprawy utrzeć w moździerzu. Na patelni o grubym dnie rozgrzać
oliwę. Dodać laskę
cynamonu,
goździki,
kardamon oraz
cebulę i smażyć, aż się zrumieni. Wrzucić
przyprawy i
sól. Smażyć 30 sekund. Dołożyć
pomidory, zdjąć z ognia i powoli wlewać
jogurt. Umieścić na ogniu, dodać kulki
mięsne i zagotować. Dusić ok.1 godziny potrząsając od czasu do czasu patelnią, żeby klopsiki się nie przypaliły.
/wydrukuj przepis/