Wykonanie
Wypróbowuję kolejne przepisy na
curry i coraz bardziej przekonuję się do tego typu potraw. Dobrze przyprawione
curry jest po prostu pyszne.
Mleczko kokosowe w połączeniu z
chilli to jedno z lepszych połączeń, wspaniale równoważy smaki a jednocześnie jest bardzo egzotyczne.
Piersi z kurczaka w
mleczku kokosowym i pomidorach są szybkie w przyrządzeniu, jednak potrawa wymaga zestawu podstawowych przypraw do kuchni indyjskiej. Kolejne
curry, które tak jak i to c
urry w
mleczku kokosowym , na stałe wchodzi do menu. Polecam
2 łyżki
oleju2
piersi z kurczaka, pokrojone na ok 2,5 cm kawałki1 duża
cebula, starta2 świeże zielone
papryczki chilli, drobno posiekane2 duże ząbki
czosnku, starte1 łyżka świeżo startego korzenia
imbiru1 łyżeczka
kminu rzymskiego (cumin)1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka mielonej
kolendry1 lyżeczka
przyprawy garam masala250 ml
mleczka kokosowego250 ml krojonych
pomidorów z puszki2 łyżeczki
soku z cytrynysól2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry do posypaniaNa dużej, głębokiej patelni podgrzewamy
olej, dodajemy
kurczaka i smażymy kilka minut, często mieszając, aż
kurczak będzie lekko brązowy i usmażony. Wyjmujemy
kurczaka z patelni i odstawiamy na bok. Na patelni smażymty
cebulę, często mieszając, aż będzie miękka i zlota, dodajemy kumin,
chilli,
czosnek,
imbir,
kurkumę, mielona
kolendrę i
garam masala i smażymy przez minutę.Do przypraw dodajemy usmażonego
kurczaka oraz
mleczko kokosowe i
pomidory. Częściowo przykrywam y i na średnim ogniu gotujemy przez 15 minut. Mieszamy
sokiem z cytryny i doprawiamy
solą.Podajemy z
ryżem.Przepis zainspirowany przepisem z książeczki "Chicken"