Wykonanie
Składniki:50 dag mielonej
jagnięciny (u mnie
wieprzowina)1
cebula starkowanakawałek
imbiru o dł. 2 cm, starty3 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 zielone
papryczki chilli, drobno posiekane1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżeczki ziaren
kolendry (u mnie 1)2 łyżeczki ziaren
kminku3 łyżki
olejukawałek laski cynamonowej5
goździków6 torebek nasiennych
kardamonu1
cebula drobno posiekana1/2 łyżeczki
kukrumy1 łyżeczka
papryki1 łyżeczka indyjskiej
przyprawy garam masala1/2 łyżeczki
soli20 dag
pomidorów z puszki150 ml tłustego
jogurtuCebulę umieścić na sicie i łyżką wycisnąć z niej sok. Dodać
mięso,
imbir czosnek,
chilli,
sól,
jajko. Podzielic na 20 równych porcji i uformować z każdej kulkę. Przykryć woreczkiem foliowym i wstawić na 2 godziny do lodówki.Aby przygotować sos należy uprażyć na małej patelni na małym ogniu ziarna
kolendry. Zdjąć z patelni i w podobny sposób przygotować
kminek. Uprażone
przyprawy utrzeć w moździerzu. Na patelni o grubym dnie rozgrzać
oliwę. Dodać laskę
cynamonu,
goździki,
kardamon oraz
cebulę i smażyć, aż się zrumieni. Wrzucić
przyprawy i
sól. Smażyć 30 sekund. Dołożyć
pomidory, zdjąć z ognia i powoli wlewać
jogurt. Umieścić na ogniu, dodać kulki
mięsne i zagotować. Dusić ok.1 godziny potrząsając od czasu do czasu patelnią, żeby klopsiki się nie przypaliły.Smacznego:)