Wykonanie
Dziś na śniadanie ponownie postanowiam przygotować omlet, tym razem na sposób kuchni indyjskiej.
Jajka doskonale komponują się z
egzotycznymi przyprawami oraz
papryczką chili. Dlatego właśnie potrawa ta jest tak wspaniała, aromatyczna i dość ostra. Polecam!
Składniki:3
jajkamała
cebula1 ząbek
czosnkukilka ziarenek
kminu rzymskiegokilka ziarenek
gorczycykilka ziarenek
kolendry1
papryczka chili1 łyżka świeżej
kolendry0,25 łyżeczki
kurkumy0,25 łyżeczki
przyprawy garam masala0,25 łyżeczki mielonej
kolendryszczypta
pieprzu kajeńskiego
sól i
pieprzmasło do smażenia
Przygotowanie:Na patelni roztopić
masło, dodać ziarna
kminu rzymskiego,
gorczycy i
kolendry, smażyć chwlę aż zaczną strzelać, nastepnie dodać drobniutko posiekaną
cebulkę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż zmięknie i się zeszkli.W miseczce roztrzepać
jajka, doprawić
solą i
pieprzem oraz
przyprawami:
kurkumą,
garam masala,
kolendrą,
pieprzem kajeńskim, dodać takżę posiekaną
kolendrę.Gdy
cebula lekko zbrązowieje, wlać
jajko i smażyć na niewiekim ogniu aż wierzch będzie galaretowaty, w razie potrzeby podważyć brzegi omletu i przelać nie ścięte
jajko pod spód, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki
papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, aż wierzch omletu całkiem się zetnie.Podawać natychmiast z
pomidorkami, dla złagodzenia
ostrego smaku.
Smacznego!