Wykonanie
Wolny weekend, czyli czas na późną pobudkę, leniwe dochodzenie do siebie i powolne przygotowywanie śniadania. A skoro weekend to oczywiście jajecznica, dziś wpadłam na pomysł przygotowania jej w stylu indyjskim. I jak zwykle był to wspaniały pomysł! Jajecznica wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, kremowa i lekko ostra. Polecam!
masło1/4 łyżeczki nasion kuminu1/4 łyżeczki
gorczycy1 niezbyt
ostra papryczka chili2 średnie
cebule2 - 3 ząbki
czosnku1 łyżeczka świeżego, startego
imbiru1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki mielonego kuminu1/4 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
przyprawy garam masala6
jajeksól,
pieprzświeża
kolendra (ewentualnie suszona)kilka plastrów
bekonu (opcjonalnie)*Na patelni rozpuścić
masło, gdy się rozgrzeje, podsmażyć nasiona kuminu i
gorczycy. Smażyć aż zaczną strzelać, natychmiast dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, drobniutko posiekaną
papryczkę chili i
imbir, chwilę przesmażyć. Dodać
cebulę, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż
cebula zmięknie, zeszkli się i lekko zbrązowieje. Wbić
jajka, dodać
przyprawy (
kurkumę, kumin,
kolendrę i
garam masalę) a także doprawić
solą i
pieprzem. Delikatnie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na zakończenie posypać
kolendrą. Natychmiast podawać z ulubionym
pieczywem.*Dla mięsożerców - jajecznicę można podać na grilowanym
bekonie, ja użyłam tego dodatku ze względu na mężczyznę ;)
Smacznego!