ßßß Cookit - przepis na Jajecznica na indyjską nutę

Jajecznica na indyjską nutę

nazwa

Wykonanie

Wolny weekend, czyli czas na późną pobudkę, leniwe dochodzenie do siebie i powolne przygotowywanie śniadania. A skoro weekend to oczywiście jajecznica, dziś wpadłam na pomysł przygotowania jej w stylu indyjskim. I jak zwykle był to wspaniały pomysł! Jajecznica wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, kremowa i lekko ostra. Polecam!
masło
1/4 łyżeczki nasion kuminu
1/4 łyżeczki gorczycy
1 niezbyt ostra papryczka chili
2 średnie cebule
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
6 jajek
sól, pieprz
świeża kolendra (ewentualnie suszona)
kilka plastrów bekonu (opcjonalnie)*
Na patelni rozpuścić masło, gdy się rozgrzeje, podsmażyć nasiona kuminu i gorczycy. Smażyć aż zaczną strzelać, natychmiast dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili i imbir, chwilę przesmażyć. Dodać cebulę, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie, zeszkli się i lekko zbrązowieje. Wbić jajka, dodać przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę i garam masalę) a także doprawić solą i pieprzem. Delikatnie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na zakończenie posypać kolendrą. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.
*Dla mięsożerców - jajecznicę można podać na grilowanym bekonie, ja użyłam tego dodatku ze względu na mężczyznę ;)
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/03/jajecznica-na-indyjska-nute.html