Wykonanie
Rozpoczął się sezon na
dynie :) Bardzo mnie to cieszy, ponieważ uwielbiam to warzywo, można bowiem z niego wyczarować mnóstwo wspaniałych i przepysznych potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dziś postanowiłam przygotować danie wytrawne, lekko ostre, a dzięki zawartości
imbiru - przyjemnie rozgrzewające. Postanowiłam udusić
dynię w
mleku kokosowym z dodatkiem
chili - pychotka. Przepis na tak ą
dynie pochodzi z kuchni tajskiej.
Składniki :200ml
mleka kokosowego1 łyżka czerwonej pasty
curry2 łyżki
brązowego cukru4 ząbki
czosnku2,5cm kawałek swieżego
imbiru700g dyni
sól,
pieprzpapryczka chiliswieża
kolendra do dekoracji
oliwa do smażenia
Przygotowanie :W misce wymieszaj
mleko kokosowe z czerwoną pastą
curry i
cukrem. W garnku rozgrzej
oliwę, przesmaż na nim
czosnek wycisnięty przez praskę i
imbir starty na drobnej tarce, aż lekko zbrazowieją. Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę
dynię, chwilę przesmaż. Wlej
mleko kokosowe, zmiejsz ogień i duś przez 20 minut aż
dynia lekko zmieknię, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj dalej aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Podawaj udekorowane drobno pokrojonym
chili i listakmi
kolendry.
Smacznego !