ßßß
- 2 litry bulionu drobiowego- 2 cm. korzenia imbiru (obranego i pokrojonego dość drobno)- 2 ząbki czosnku- 6 liście kafiru (mogą być suszone)- kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego- papryczka chilli (ilość zależna od tego, jak pikantne potrawy lubimy)- pół kilo piersi z kurczaka- średniej wielkości cebula- 4 łyżki sosu rybnego- skórka otarta z jednej limonki- 2-3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry- makaron soba- olej kokosowy- pieprz
Zaczynamy od pulpecików. Opłukaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa, wraz z obraną i przekrojoną na kilka części cebulą oraz papryczką chilli (u mnie kilka plasterków bez pestek). Do takiej masy dodajemy kolendrę, skórkę z limonki, szczyptę pieprzu oraz dwie łyżki sosu rybnego.Kształtujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nich pulpety z obu stron, aż będą złoto-brązowe. Gdy są równomiernie obsmażone, zdejmujemy je z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Zupa.Do bulionu z kurczaka dodajemy posiekany imbir, czosnek, pieprz syczuański, liście kafiru i posiekaną papryczkę chilli.Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.W tym czasie gotujemy makaron soba.Po 25 minutach odcedzamy rosół z liści i innych przypraw. Wlewamy go z powrotem do garnka i dodajemy 2 łyżki sosu rybnego. Mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku.Następnie wrzucamy liście bok choy i gotujemy 2 minuty. Następnie wrzucamy do zupy usmażone pulpety i gotujemy wszystko razem jeszcze około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.Do misek wkładamy porcje makaronu soba, a następnie zupę wraz z pulpecikami.Możemy podawać z kiełkami fasoli, posiekaną chilli, kolendrą, limonką.Smacznego!