ßßß Cookit - przepis na Panang curry z wołowiną

Panang curry z wołowiną

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Tajskie panang curry z wołowiną jadłam pierwszy raz w restauracji Rien Tong w Arlington koło Waszyngtonu. To było wyjątkowe doznanie i często o nim myślałam. Danie jest pełne smaku, aromatu i koloru. Podstawą tego curry jest pasta panang sporządzona ze sproszkowanej papryki chili, galangalu, nasion kolendry, kminu rzymskiego i soli oraz świeżej trawy cytrynowej, zielonych łodyg kolendry, czosnku, cebuli, orzeszków ziemnych i pasty z krewetek. U mnie obyło się niestety bez pasty z krewetek z powodu braku tejże pasty. Panang curry to danie pikantne, ale pyszne – bardzo pyszne!
Porcja dla 5 osób
Składniki:
Pasta panang:
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
3 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego galangalu (można zamienić na imbir)
½ łyżeczki soli
2 szalotki lub 1 mała biała cebula
2 ząbki czosnku
1 trawa cytrynowa (tylko biała część)
1 pełna łyżka łodyg kolendry
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżeczka pasty z krewetek (bez niej danie też jest pyszne)
Pozostałe składniki:
4 łyżki oleju rzepakowego
3 liście limonki kaffir
2 puszki (po 400 ml) mleka kokosowego
1 krążek cukru palmowego lub 4 łyżki cukru brązowego
4 łyżki sosu rybnego
700 g polędwicy wołowej
2 łyżki orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
Wszystkie orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Przygotować pastę. Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Białą część trawy cytrynowej drobno posiekać.
Łodygi kolendry drobno pokroić.
Do miski wlać olej i wodę.
Dodać sypkie przyprawy, trawę cytrynową, cebulę, czosnek, łodygi kolendry i 2 łyżki uprażonych orzeszków.
Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Liście limonki kaffir bardzo drobno posiekać (jeśli liście są suszone najpierw namoczyć je we wrzątku).
Cukier palmowy rozgnieść w moździerzu na pył.
Orzechy w moździerzu delikatnie rozgnieść.
Polędwicę pokroić drobno na cienkie paski.
W woku rozgrzać 4 łyżki oleju, na tym podsmażyć posiekane liście limonki kaffir.
Dodać pastę panang i smażyć, aż się połączy z olejem.
Z mleka kokosowego odłożyć 5 łyżek (gęstego mleka, z wierzchu puszki), resztę wlać do woka.
Dodać cukier palmowy i sos rybny. Na koniec dodać całą wołowinę.
Wszystko gotować przez 3 minuty.
Panang curry podawać gorące z łyżką gęstego mleka kokosowego i małą garścią pokruszonych prażonych orzechów ziemnych oraz ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/03/panang-curry-wolowina