ßßß
Danie pyszne i łatwe w wykonaniu.Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowymnie wymagają długiego gotowania.Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje.
Składniki:pierś z kurczakabakłażancukiniacurry w proszkukawałek świeżego korzenia imbiru1/2 łyżeczki pasty currycebula2-3 łyżki sosu sojowegoszklanka bulionupuszka mleczka kokosowegosól,pieprz czarnysłodka czerwona papryka3-4 ząbki czosnkuoliwaryż
Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki.Przełożyłam do miski.Dodałam przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir.Polałam sosem sojowym i oliwą.
Wymieszałam i odstawiłam.
Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni.
Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki.Opruszyłam solą.
Dodałam go do cebuli.
Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą.
Warzywa przełożyłam na talerz.
Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka.
Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa.
Podlałam wszystko bulionem drobiowym.
Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe.
Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
Podawałam z ryżem.Można (ja niestety nie miałam pod reką)posypać świeżymi listkami bazylii.Smacznego!