ßßß
2 kg dyni2 duże cebule2 ząbki czosnku2,5 cm świeżego imbiru1/4 łyżeczki pieprzu czarnego2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki curryok 1 l. wodypuszka mleczka kokosowego2 łyżki oliwydodatkowo: grzanki, świeży szczypiorek/kolendra/pietruszkaDynię wydrążyć w środku, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki (wielkości kciuka). Cebulę i czosnek posiekać w kostkę.W dużym garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną dynię i starty na tarce imbir. Chwilę podsmażyć, a następnie zalać wodą. Gotować aż dynia będzie miękka. Wtedy dodać resztę przypraw i mleko kokosowe. Gotować jeszcze 5 min. Następnie wszystko zblendować.Zupę podawać z grzankami, np. posypaną świeżym szczypiorkiem.
Smacznego! ;-)