ßßß
Składniki :- pierś z indyka- bakłażan- cukinia- kawałek świeżego korzenia imbiru (może być łyżeczka imbiru w proszku)- 3 łyżki żółtej pasty curry- 1 łyżeczkę pasty chilli- cebula- 2-3 łyżki sosu sojowego- szklanka bulionu- 1/2 puszki mleczka kokosowego- sól,pieprz czarny- 3-4 ząbki czosnku- oliwa- ryżPrzygotowanie :1. Indyka kroję w cienkie paseczki. Mieszam go z pastą curry, pastą chilli, czosnkiem i imbirem oraz sosem sojowym i oliwą. Odkładam na jakiś czas.2. Na patelnię wkładam indyka i podsmażam. Podlewam delikatnie sosem sojowym i 2 łyżkami mleczka kokosowego i duszę jeszcze jakieś 5 minut.3. Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni. Bakłażana i cukinie kroję, dorzucam na patelnie i delikatnie oprószam solą. Podsmażam.4. Kiedy już będą dobre, dorzucam indyka, podsmażam 5 minut razem i podlewam bulionem.5. Kiedy trochę płynu odparuje dodaję mleczko kokosowe. Po kolejnych 5-10 minutach, jeśli jest potrzeba, doprawiam jeszcze do smaku.6. Ryż gotuję na półtwardo, doprawiam solą, pieprzem i kurkumą.Smażę na dużym ogniu, mieszając i dodając pod koniec łyżkę pasty curry.Smacznego!