ßßß
Sekretem tego dania jest mieszanka przypraw garam masala, którą kupimy w sklepie z orientalnymi przyprawami.Mleczko kokosowe dopełnia smaku.Potrzebujemy:około 40 g płatów z kurczaka1 papryka żółta1 cukiniapapryczka chilipęczek świeżej kolendryimbir pokrojony w paseczkizabek czosnkucebula pokrojona w duże półksiężycemleczko kokosowe2 łyżeczki przyprawy garam masalaoliwa z oliweksólryż
Kurczaka kroimy i zalewamy 2 łyżkami oliwy i dosypujemy garam masala, mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy az mięso sie przyrumieni. Nastepnie dorzucamy pokrojoną w duże pólksięzycę cebulę, dolewamy 2 łyżki wody i lekko dusimy danie. Następnie dorzucamy czosnek, imbir, pokrojoną papryczkę chili. Nastepnie paprykę, a na koniec cukinię. Mieszamy aż woda wyparuje. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, dosalamy do smaku i gotujemy, az mleczko lekko zgestnieje, a skladniki sie połączą. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i wykładamy na talerze wraz z ryżem.Ryż gotujemy w proporcjach 1 na 2 czyli szklanka ryżu 2 szklanki wody.

SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: