ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dawno mnie nie było, mieliśmy długi urlop noworoczny
ale wracając jeszcze do świąt trzeba wspomnieć o tym daniu bo bez niego nie może obyć się żadna wieczerza Wigilijna. Myślę, że każdy ma własną wersję tego przepisu jeśli macie ciekawe przepisy lub przyprawy jakich używacie do aromatyzowania kapusty to z chęcią je przeczytam, a już na pewno ktoś z nich skorzysta. U mnie w wersji klasycznej, mięciutka kapusta z dodatkiem grzybów oraz pure z grochu – szklankę odłożyłam i dodałam w całości, aby struktura dania była ciekawsza. Klasyk, za którym nie przepadam, ale od wielkiego dzwonu zjem, u nas na stole gości jedynie w wigilię Bożego Narodzenia. Radzę przygotować ją co najmniej tydzień przed świętami i odgrzewać przynajmniej co drugi dzień, dopiero wtedy nabiera właściwego sobie aromatu.
Składniki:
1 kg kapusty
1/2 kg łuskanego grochu
1 garść suszonych leśnych grzybów ok. 50 g
3 liście laurowe
4 ziarna ziela
4 ziarna pieprzu
1 łyżka kminku
1 łyżka majeranku
sól,pieprz
Przygotowanie:
Groch płuczemy i zalewamy wodą, najlepiej na noc.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na noc.
Kapustę kroimy na 2-3 cm kawałki. Jeśli jest za kwaśna płuczemy.
Dodajemy do niej grzyby z wodą, ziele, liście, pieprz oraz posiekany nożem kminek. Ewentualnie dolewamy wody aby swobodnie się dusiła.
W tym samym czasie wstawiamy groch. Gotujemy go do momentu aż zacznie się rozpadać.
1 szklankę grochu odkładamy, resztę ubijamy na pure, wraz z 1 szklanką wody z gotowania.
Kapustę osączamy, wodę z gotowania możemy użyć do zakwaszenia barszczu – jeśli przygotowujemy kapustę dużo wcześniej radzę ją zamrozić. Pure i ziarna przekładamy do kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Powiązane notki:
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Duszona młoda kapusta
Kapusta zasmażana – lub pyszne łazanki
Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/01/12/kapusta-z-grochem