Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dawno mnie nie było, mieliśmy długi urlop noworocznyale wracając jeszcze do świąt trzeba wspomnieć o tym daniu bo bez niego nie może obyć się żadna wieczerza Wigilijna. Myślę, że każdy ma własną wersję tego przepisu jeśli macie ciekawe przepisy lub
przyprawy jakich używacie do aromatyzowania
kapusty to z chęcią je przeczytam, a już na pewno ktoś z nich skorzysta. U mnie w wersji klasycznej, mięciutka
kapusta z dodatkiem
grzybów oraz
pure z
grochu – szklankę odłożyłam i dodałam w całości, aby struktura dania była ciekawsza. Klasyk, za którym nie przepadam, ale od wielkiego dzwonu zjem, u nas na
stole gości jedynie w wigilię Bożego Narodzenia. Radzę przygotować ją co najmniej tydzień przed świętami i odgrzewać przynajmniej co drugi dzień, dopiero wtedy nabiera właściwego sobie aromatu.

Składniki:1 kg
kapusty1/2 kg łuskanego
grochu1 garść suszonych leśnych
grzybów ok. 50 g3
liście laurowe4 ziarna ziela4 ziarna
pieprzu1 łyżka
kminku1 łyżka
majerankusól,
pieprzPrzygotowanie:
Groch płuczemy i zalewamy
wodą, najlepiej na noc.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na noc.
Kapustę kroimy na 2-3 cm kawałki. Jeśli jest za kwaśna płuczemy.Dodajemy do niej
grzyby z
wodą, ziele, liście,
pieprz oraz posiekany nożem
kminek. Ewentualnie dolewamy
wody aby swobodnie się dusiła.W tym samym czasie wstawiamy
groch. Gotujemy go do momentu aż zacznie się rozpadać.1 szklankę
grochu odkładamy, resztę ubijamy na
pure, wraz z 1 szklanką
wody z gotowania.
Kapustę osączamy,
wodę z gotowania możemy użyć do zakwaszenia barszczu – jeśli przygotowujemy
kapustę dużo wcześniej radzę ją zamrozić.
Pure i ziarna przekładamy do
kapusty, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem.Powiązane notki:Świąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczuUszka – pierożki wigilijne do barszczu z
kapustą i
grzybami (krok po kroku)Duszona
młoda kapustaKapusta zasmażana – lub pyszne łazankiSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych