Wykonanie
Nie
będę się użalać na brak czasu, bo to już stara śpiewka, a poza tym nie bardzo aktualna w ostatnich dniach :-) No w każdym razie przepisy z cyklu "szybka kuchnia" zawsze się przydadzą i zawsze będą aktualne :-) Dziś proponuję
schab, który nie dość, że nie wymaga wielkiej pracy, to jeszcze jest niezwykle delikatny, soczysty, pyszny... Możecie go robić z różnymi
przyprawami, a i tak będzie dobry :-) Ja mam tu taką wersję...SKŁADNIKIok. 1 kg
schabu bez kości1 łyżka
soli1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżeczka
pieprzu4
ziela angielskie4
liście laurowewoda (tyle, by skryło
mięso)
Schab myjemy, osuszamy i obwiązujemy nitką lub wkładamy do siatki masarskiej.
Wodę zagotowujemy z
przyprawami, a następnie do wrzącej wkładamy
schab i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy całość do wystygnięcia (nie wyjmujemy
mięsa z
wody, tylko studzimy wszystko w garnku, w którym się gotowało). Następnie stawiamy garnek na palniku i znów zagotowujemy (tym razem z
mięsem w środku), gotujemy 5 minut i wyłączamy, studzimy (aż
mięso będzie zupełnie zimne). Wyjmujemy z
wywaru, schładzamy.I co, może być?