ßßß
Składniki;1/2 kg kapusty kiszonej / kapusta z grochem /1,1/4 szklanki wody1 duża cebula1/2 łyżeczki kminku /dla tych co lubią jego smak /1/2 łyżeczki majeranku4-5 dag grzybów / Świąteczny bigos /pieprz mielonysól8 dag masła lub kilka łyżek oleju / Paszteciki z kapustą i grzybami /1 liść laurowyKapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamywodą dodajemy kminek, listek laurowy, gotujemy około 30 minut.Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w tej samej wodzie w którejsię moczyły. Miękkie grzyby odcedzamy kroimy, dodajemy do kapusty,Wlewamy część wywaru grzybowego.Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle lub oleju,łączymy z kapustą. Dodajemy pieprz , sól do smaku, i majeranek.Całość gotujemy jeszcze 10 – 15 minut.Porady;1. Jeżeli kapusta je bardzo kwaśna możemy ją przepłukać na sicie zimną wodą i odcisnąć.2. Jeżeli ktoś lubi to można zaprawić kapustę zasmażką,2 łyżki masła, 1 łyżka mąki. Należy tylko pamiętać przypodgrzewaniu przed podaniem, że łatwo się przypala.Podgrzewając zasmażoną kapustę musimy często ją mieszać.3. Można też dodać 1 ząbek czosnku i zmielone ziele angielskie.4. Ilość przypraw zależy od waszego smaku.Smacznego .