Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Mój syn jest miłośnikiem kotletów. Najbardziej lubi moje mięciutkie kotlety z
mielonego mięsa z dodatkiem
czosnku i sporej ilości
cebuli. Co prawda pojawiły się już takowe na blogu, jednak wykonywane odrobinę inaczej więc postanowiłam dodać odświeżony przepis z kilkoma zmianami. Koniecznie ich wypróbujcie są pyszne.
Składniki:500 g
mięsa zmielonego z
łopatki wieprzowej1
bułka kajzerka1 duże
jajko3-4 ząbki
czosnku1 duża
cebulasól,
pieprz, po szczypcie
kminku,
majeranku i
słodkiej papryki lub
przyprawa do mięsa mielonego
mąka i
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy zupełnie zmięknie, odcisnąć ją,a
wodę wylać.
Czosnek przecisnąć przez praskę , a
cebulę drobno posiekać. Dodać do
bułki.Dołożyć
mięso,
przyprawy,
jajko i dobrze wyrobić masę, aby była jednolita i gładka – dzięki temu kotlety pięknie się usmażą, będą lekkie, miękkie i kremowe.Z masy mokrymi dłońmi formować kotlety ( 2 łyżki na sztukę), obtaczać w
mące.
Olej rozgrzać, kłaść kotlety i smażyć pod przykryciem po 5-7 minut z każdej strony.Powiązane notki:Kotlety mieloneKotlety z
indyka z
cebulkąCzosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymTradycyjne Zrazy / KotletySekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartą