ßßß Cookit - przepis na Czosnkowe kotlety mielone z łopatki

Czosnkowe kotlety mielone z łopatki

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Mój syn jest miłośnikiem kotletów. Najbardziej lubi moje mięciutkie kotlety z mielonego mięsa z dodatkiem czosnku i sporej ilości cebuli. Co prawda pojawiły się już takowe na blogu, jednak wykonywane odrobinę inaczej więc postanowiłam dodać odświeżony przepis z kilkoma zmianami. Koniecznie ich wypróbujcie są pyszne.
Składniki:
500 g mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej
1 bułka kajzerka
1 duże jajko
3-4 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól,pieprz, po szczypcie kminku, majeranku i słodkiej papryki lub przyprawa do mięsa mielonego
mąka i olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie. Gdy zupełnie zmięknie, odcisnąć ją,a wodę wylać.
Czosnek przecisnąć przez praskę , a cebulę drobno posiekać. Dodać do bułki.
Dołożyć mięso, przyprawy, jajko i dobrze wyrobić masę, aby była jednolita i gładka – dzięki temu kotlety pięknie się usmażą, będą lekkie, miękkie i kremowe.
Z masy mokrymi dłońmi formować kotlety ( 2 łyżki na sztukę), obtaczać w mące.
Olej rozgrzać, kłaść kotlety i smażyć pod przykryciem po 5-7 minut z każdej strony.
Powiązane notki:
Kotlety mielone
Kotlety z indyka z cebulką
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Tradycyjne Zrazy / Kotlety
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/03/11/czosnkowe-kotlety-mielone-z-lopatki