Wykonanie
Składniki:60 dag
mięsa mielonego (od
łopatki lub
karkówki)1
cebula1 sucha
kajzerkasuszony
majeranek2 ząbki
czosnku1
jajkosól,
pieprz0,5-1 litr rosołu lub
bulionuliść laurowyziele angielskiekminek2-3 łyżki
mąki2-3 łyżki
śmietany 18%1 pęczek
koperkumąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Kajzerkę namoczyć w wodzie lub
mleku, odcisnąć. Dodać do
mięsa. Wbić
jajko, dodać suszony
majeranek,
soli,
pieprzu i zmiażdżone ząbki
czosnku.2.
Cebulę posiekać, zrumienić na
oleju, dodać do
mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w
mące.3. Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron.4. W rondelku zagotować
bulion, dodać
kminek,
listek laurowy i
ziele angielskie. Do gorące go
bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut.
Mięso wyjąć.5. W miseczce rozrobić
mąkę ze
śmietaną i odrobiną zimnej
wody, wlać do
wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany
koperek, doprawić
solą i
pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie
koperkowym: KLIK .