Wykonanie
Czasem nachodzi mnie ogromna ochota na gołąbki i to te klasyczne, z
mięsem i
ryżem właśnie. Wedle smaku babcinego, z
koperkiem i
sosem pomidorowym koniecznie!Muszę je zrobić co jakiś czas, inaczej za mną chodzą i spokoju nie dają :)Już kilka
razy miałam wrzucić przepis i jakoś się nie udawało. Aż do dziś.Zapraszam!
Gołąbki:1 duża
kapusta włoska600-800 g
mięsa mielonego (u mnie
szynka i
łopatka)2 ząbki
czosnku1 spora
cebula1
jajko1 1/3 szklanki
ryżumajeranek,
natka pietruszki lub
koperek (u mnie sporo)1/2 łyżeczki
kminku1-2 łyżki czarnego
sezamuolejBulion:
wywar z
kapusty w którym obgotowywaliśmy
kapustę3
listki laurowe (dałam świeże)2 ziarenka
ziela angielskiego1 duży ząbek
czosnku2 łyżki
sosu sojowegosól do smakuSos:300 ml passaty pomidorowej (lub gęstego przecieru)1/2 szklanki pozostałeg
bulionu1 łyżeczka
przyprawy arabiata1 ząbek
czosnku,1 łyżka
olejusól,
pieprzświeżo posiekany
koperekGotujemy
ryż na półtwardo. Studzimy.
Cebulkę z
czosnkiem siekamy drobno i lekko szklimy.Łączymy
ryż z
mięsem,
jajkiem, dodajemy
cebulę z
czosnkiem.Doprawiamy, na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i
sezam (możemy pominąć jeśli nie lubimy).W tym czasie w dużym garnku na wrzątek wkładamy dobrze umytą
kapustę (odkładamy wierzchnie liście - myjemy je). Po 10 minutach liście zaczną dchodzić od
kapusty.Ja robię tak - wbijam widelec, a nożem odkrawam po kolei liście i ostrożnie je wyjmuję na durszlak, można też wcześniej wyciąć głąb.Kiedy liście przestygną, możemy łatwo z nich wyciąć twarde części ( no chyba że wykroiliśmy głąb to sprawa jest ułatwiona):)Na wywarze z
kapusty gotujemy
bulion ( ok. 15 minut).Na dno garnka, w którym będą się gotować gołąbki układamy odłożone wcześniej liście
kapusty - tak by pokryły dno, gołąbki nie przykleją się do dna.Zawijamy gołąbki, układamy w garze, zalewamy
bulionem tak by prawie zakrył gołąbki (zostawiamy część do sosu), posypujemy
kminkiem i
ziołami.Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut.
Sos: wrzucamy na łyżkę rozgrzanego
oleju posiekany
czosnek i arabiatę, po chwili zalewamy passatą
pomidorową, dolewamy
bulionu tyle aby uzyskać pożądaną gęstość, doprawiamy i na malutkim ogniu gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy sporo posiekanego
koperku.Gotowe gołąbki polewamy sosem i zajadamy.Dodam że to wersja gołąbków z Polski środkowej :)