Wykonanie
Zdrowy i prosty obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z podanych składników wychodzi około 20 pulpecików .Składniki:- 500 g dowolnego
mięsa mielonego- 1 nieduża
cebula- 2 łyżki
oleju- 1
jajko- pół małej czerstwej
bułki (np.
kajzerki)- odrobina
mąki-
sól,
pieprz- około 1 litra
bulionu (można zastąpić
wodą i
kostką rosołową)- 3 łyżki gęstej
śmietany 18%- 3 łyżki
mąki- pęczek
koperkuPrzygotowanie:1.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na
oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy
bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować.
Bułkę zalewamy w szklance
wodą.2. Do
mięsa dodajemy
jajko, przestudzoną
cebulę i dokładnie odciśniętą z
wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Z
mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w
mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego
bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów).4. Zaprawiamy
śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej
śmietany dodajemy po kilka łyżek
bulionu i mieszamy, a dopiero później całość wlewamy do garnka. 3 łyżki
mąki mieszamy dokładnie z odrobiną zimnej
wody. Dodajemy do sosu w ten sam sposób co
śmietanę.5. Kiedy sos się zagotuje wsypujemy posiekany
koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji), doprawiamy ewentualnie do smaku
solą i
pieprzem.Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)