Wykonanie
Dzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy
rodem z francuskiej restauracji znajdziecie na innych blogach. U nas ma być domowo i przytulnie. I przede wszystkim smacznie. Dlatego właśnie wzięliśmy się za pulpety. Jest domowo, jest prosto i jest smacznie. Bardzo często chadzamy na klopsiki (czyli pulpety właśnie) do pewnego szwedzkiego sklepu z wyposażeniem wnętrz.
Kurcze, lubimy te klopsiki, są naprawdę smaczne. Kiedyś zrobimy identyczne i wrzucimy na bloga przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w
sosie grzybowym.Potrzebujemy:około 1,5 kg
wieprzowego mięsa mielonego3 czerstwe
kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte)2
cebule (posiekane w kostkę)2
jajka2 ząbki
czosnku (przeciśnięte przez praskę)50 g
suszonych grzybów (należy je wcześniej opłukać z ewentualnego piasku)
sól,
pieprzkilka łyżek siekanego
koperkukilka łyżek
bułki tartejmąka do obtoczenia pulpetów200 g
śmietany 18%ok 1,5 litra
bulionu lub
wodyWykonanie:Do miski wkładamy
mięso i dodajemy do niego: namoczone
kajzerki, posiekaną
cebulę, wyciśnięty
czosnek, 2
jajka,
koperek. Doprawiamy
solą i
pieprzem i wyrabiamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek
bułki tartej, aby
mięso nie było lejące się. Formujemy okrągłe kulki i każdą obtaczamy w
mące.Zagotowujemy
wodę lub
bulion i gotujemy pulpety przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i dodajemy do
bulionu grzyby i
śmietanę. Odparowujemy do uzyskania ulubionej gęstości, a na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. Najlepiej podawać z
kaszą (taką, jaką lubimy).Smacznego!