ßßß
Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka ciepłej przegotowanej wody1 jajko2-3 łyżki olejusólFarsz:70 dag mięsa mielonego (u mnie szynka, ale może być też łopatka)1 duża cebula1 ząbek czosnku1 jajko3 łyżki bułki tartej3 łyżki kaszy manny1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzuSposób przygotowania:1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zrumienić na oleju. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, kaszę manną, pieprz i sól. Wszystko starannie zamieszać. Jeżeli farsz wydaje się być za sypki, to należy dodać odrobinę przegotowanej wody.2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać krążki. Nakładać farsz i zlepiać pierogi.3. Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku przez ok. 6-10 minut od momentu zawrzenia wody (wszystko zależy od wielkości pierogów - najlepiej wyciągnąć jednego pieroga podczas gotowania i sprawdzić, czy farsz mięsny się ugotował i nie jest surowy).4. Gotowe pierogi podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie były to skwarki, ale można je zastąpić zrumienioną cebulką.
SMACZNEGO :)Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki