ßßß
Składniki na 4 szt 0 , 5 l słoiki :kotlety :1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 jajka2 łyżeczki czosnku granulowanego1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej2 posiekane i usmażone na złoto cebule4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia kotletówsól , pieprz do smakusmalec wieprzowy lub wołowy do smażenia ( z olejem krócej się przechowują )sos :1 kg kości wieprzowych3 cebule2 łyżki sosu worcester5 ząbków czosnku2 łyżki słodkiej musztardy ( bawarska, miodowa , figowa )100 ml śmietany kremówki , słodkiejsól , pieprz do smakumąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosupęczek koperku
Kości wieprzowe opiekamy w piekarniku razem z obraną cebulą i czosnkiem , przykryte folią aluminiową . Jak mocno zbrązowieją przekładamy wszystko do garnka , zalewamy wodą. Im bardziej spieczone , tym lepszy sos o bardziej wyrazistym smaku i kolorze . Około 2 l dodając sól do smaku . Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem , około 2 godzin . W razie potrzeby można uzupełnić odparowaną wodę . Po tym czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy musztardą , kremówką i pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku .Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę . Po tym czasie formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na smalcu . Usmażone kotlety na gorąco przekładamy do słoików . Sos doprowadzamy do wrzenia , dodajemy do niego siekany koperek i zalewamy nim słoiki z kotletami . Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Tak przygotowane wytrzymują bez szwanku dwa miesiące w lodówce . Polecam po czasie , jak przejdą sosem i przyprawami są naprawdę pyszne 😉 Smacznego !