ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd

Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd

nazwa

Wykonanie

Rate this post
Jak wiadomo ogromna rzesza Polaków i nie tylko ,pracuje za granicą lub w innych częściach Polski . Ta słoikowa ekipa , zabiera ze sobą z domu zawsze jakieś słoiki , które ułatwiają życie na obczyźnie . Wystarczy otworzyć, podgrzać w mikrofalówce lub garnku i gotowe . Ciepły zdrowy posiłek , pachnący domem 😉 Warto przygotować takie danie ,nawet jeśli nie wyjeżdżamy . Zamknięte w lodówce postoi do dwóch miesięcy i może służyć jako awaryjny obiad , kiedy nie ma czasu lub dopada Was głód . Proste i smaczne 😉
Składniki na 4 szt 0 , 5 l słoiki :
kotlety :
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 jajka
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
2 posiekane i usmażone na złoto cebule
4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól , pieprz do smaku
smalec wieprzowy lub wołowy do smażenia ( z olejem krócej się przechowują )
sos :
1 kg kości wieprzowych
3 cebule
2 łyżki sosu worcester
5 ząbków czosnku
2 łyżki słodkiej musztardy ( bawarska, miodowa , figowa )
100 ml śmietany kremówki , słodkiej
sól , pieprz do smaku
mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
pęczek koperku
Kości wieprzowe opiekamy w piekarniku razem z obraną cebulą i czosnkiem , przykryte folią aluminiową . Jak mocno zbrązowieją przekładamy wszystko do garnka , zalewamy wodą. Im bardziej spieczone , tym lepszy sos o bardziej wyrazistym smaku i kolorze . Około 2 l dodając sól do smaku . Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem , około 2 godzin . W razie potrzeby można uzupełnić odparowaną wodę . Po tym czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy musztardą , kremówką i pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką zmieszaną z woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy mięso mielone , smażoną cebulkę , gałkę , jajka , czosnek , 4 łyżki bułki tartej , 1/2 szklanki wody , sól i pieprz do smaku .
Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę . Po tym czasie formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na smalcu . Usmażone kotlety na gorąco przekładamy do słoików . Sos doprowadzamy do wrzenia , dodajemy do niego siekany koperek i zalewamy nim słoiki z kotletami . Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Tak przygotowane wytrzymują bez szwanku dwa miesiące w lodówce . Polecam po czasie , jak przejdą sosem i przyprawami są naprawdę pyszne 😉 Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/kotlety-mielone-w-sosie-domowy-obiad-ze-sloika-na-wyjazd