Wykonanie
Rate this postJak wiadomo ogromna rzesza Polaków i nie tylko ,pracuje za granicą lub w innych częściach Polski . Ta słoikowa ekipa , zabiera ze sobą z domu zawsze jakieś słoiki , które ułatwiają życie na obczyźnie . Wystarczy otworzyć, podgrzać w mikrofalówce lub garnku i gotowe . Ciepły zdrowy posiłek , pachnący domem 😉 Warto przygotować takie danie ,nawet jeśli nie wyjeżdżamy . Zamknięte w lodówce postoi do dwóch miesięcy i może służyć jako awaryjny obiad , kiedy nie ma czasu lub dopada Was głód . Proste i smaczne 😉

Składniki na 4 szt 0 , 5 l słoiki :kotlety :1 kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2
jajka2 łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej2 posiekane i usmażone na złoto
cebule4 łyżki
bułki tartej , plus
bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól ,
pieprz do smaku
smalec wieprzowy lub wołowy do smażenia ( z
olejem krócej się przechowują )sos :1 kg kości wieprzowych3
cebule2 łyżki
sosu worcester5 ząbków
czosnku2 łyżki słodkiej
musztardy ( bawarska, miodowa , figowa )100 ml
śmietany kremówki , słodkiej
sól ,
pieprz do smaku
mąka rozrobiona z
wodą do zagęszczenia sosupęczek
koperku

Kości wieprzowe opiekamy w piekarniku razem z obraną
cebulą i
czosnkiem , przykryte folią aluminiową . Jak mocno zbrązowieją przekładamy wszystko do garnka , zalewamy
wodą. Im bardziej spieczone , tym lepszy sos o bardziej wyrazistym smaku i kolorze . Około 2 l dodając
sól do smaku . Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem , około 2 godzin . W razie potrzeby można uzupełnić odparowaną
wodę . Po tym czasie wyławiamy kości , a sos doprawiamy
musztardą , kremówką i
pieprzem . Ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy
mąką zmieszaną z
woda do lubianej konsystencji .Odstawiamy . Do miski wkładamy
mięso mielone , smażoną
cebulkę , gałkę ,
jajka ,
czosnek , 4 łyżki
bułki tartej , 1/2 szklanki
wody ,
sól i
pieprz do smaku .Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby
bułka w
mięsie wchłonęła
wodę . Po tym czasie formujemy kotlety , obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
smalcu . Usmażone kotlety na gorąco przekładamy do słoików . Sos doprowadzamy do wrzenia , dodajemy do niego siekany
koperek i zalewamy nim słoiki z kotletami . Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Tak przygotowane wytrzymują bez szwanku dwa miesiące w lodówce . Polecam po czasie , jak przejdą sosem i
przyprawami są naprawdę pyszne 😉 Smacznego !
