ßßß
Zdrowsza wersja pierożków.Mąka razowa daje też wyjątkowy smak ciasta pierogowego, bardzo pasuje i podkreśla smak farszu, w tym wypadku z soczewicy. Bardzo polecam.CIASTO:3 szklanki mąki ( dałam 1 szklankę pszennej razowej graham)1 szklanka gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka)1 łyżka oleju1/2 łyżeczki soliszczypta gałki muszkatołowejFARSZ:200 g zielonej soczewicy1 jajko2-3 ząbki czosnku2 średnie cebulesól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej .Stopniowo dodając ciepłą/gorącą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia.Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką.FARSZ: moczymy soczewicę 1/2 godziny w gorącej wodzie. Gotujemy do miękkości z ząbkiem czosnku. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy drobno i razem szklimy na oleju. Miękką soczewicę odsączamy, blendujemy ( ja nie robiłam tego tak dokładnie bo chciałam zachować ziarenka soczewicy), studzimy.Dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.Nastawiamy wodę w garnku na gotowanie, solimy, dajemy odrobinę oleju.Ciasto trzeba podzielić na 2 lub więcej części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Ja dla urozmaicenia wykrawałam małe krążki i łączyłam po 2 zlepiając brzegi.Wrzucać pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotować przez około 2-3 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.Po ugotowaniu krótko obsmażyłam na patelni i posypałam uprażoną cebulką, ale nie jest to konieczne, niemniej jednak bardzo podnosi walory smakowe:) Polecam.Spróbujcie też innej wersji pierogów z dynią z bardziej klasycznym ciastem.