Wykonanie
Zdrowsza wersja pierożków.
Mąka razowa daje też wyjątkowy smak ciasta pierogowego, bardzo pasuje i podkreśla smak farszu, w tym wypadku z
soczewicy. Bardzo polecam.CIASTO:3 szklanki
mąki ( dałam 1 szklankę pszennej razowej graham)1 szklanka gorącej
wody (zależy ile wchłonie
mąka)1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
soliszczypta
gałki muszkatołowejFARSZ:200 g
zielonej soczewicy1
jajko2-3 ząbki
czosnku2 średnie
cebulesól,
pieprzMąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać
sól,
olej .Stopniowo dodając ciepłą/gorącą
wodę wyrabiać ciasto, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia.Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką.FARSZ: moczymy
soczewicę 1/2 godziny w gorącej wodzie. Gotujemy do miękkości z ząbkiem
czosnku.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę,
czosnek siekamy drobno i razem szklimy na
oleju. Miękką
soczewicę odsączamy, blendujemy ( ja nie robiłam tego tak dokładnie bo chciałam zachować ziarenka
soczewicy), studzimy.Dodajemy usmażoną
cebulę z
czosnkiem. Dodajemy
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem.Nastawiamy
wodę w garnku na gotowanie, solimy, dajemy odrobinę
oleju.Ciasto trzeba podzielić na 2 lub więcej części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Ja dla urozmaicenia wykrawałam małe krążki i łączyłam po 2 zlepiając brzegi.Wrzucać pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotować przez około 2-3 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.Po ugotowaniu krótko obsmażyłam na patelni i posypałam uprażoną
cebulką, ale nie jest to konieczne, niemniej jednak bardzo podnosi walory smakowe:) Polecam.Spróbujcie też innej wersji pierogów z
dynią z bardziej klasycznym
ciastem.