ßßß Cookit - przepis na Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam okazję jeść pierogi z soczewicą, które tak mi posmakowały, że długo nie czekałam, żeby odtworzyć je w domu. Soczewica to takie bardzo zaskakujące dla mnie warzywo, zaskakujące pozytywnie bo co bym nią nie zrobiła, wszystko mi smakuje. A pierogi są naprawdę przepyszne więc polecam .
Składniki na farsz:
szklanka soczewicy zielonej
1 cebula
oliwa
sól, pieprz
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko roztrzepane
około 1 szklanki ciepłej wody
Soczewicę gotować przez pół godziny w osolonej wodzie. Kiedy jest już miękka, odcedzić. Na patelni przysmażyć cebulę, dodać soczewicę, przemieszać, przyprawić do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).
Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i ładnie sklejać formując falbankę. Wrzucać pierogi na osoloną wodę i gotować ok. 5 min.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/09/Pierogi-z-soczewica.html