ßßß
SKŁADNIKI: (z przepisu wychodzi ok. 9-10 naleśników)Naleśniki:100 g przesianej mąkiszczypta soli2 jaja250 ml zimnego mlekaolej w sprayu do natłuszczenia patelni (teflonowa o rozmiarze 24 cm)Nadzienie:500 g mrożonego szpinaku (najlepiej kupić ten droższy, liściasty)1/2 cebuli2-3 ząbki czosnku150 ml śmietanki 30%2 łyżki olejusól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:Naleśniki:Mąkę, sól oraz jaja miksujemy, następnie powoli wlewamy mleko, mieszając do połączenia się składników. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny (przygotowuję w tym czasie farsz). Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, delikatnie ją natłuszczamy (najlepiej pomóc sobie ręcznikiem papierowym, by tłuszczu nie było za dużo). Chochlą nakładamy porcję ciasta i smażymy je z obu stron na cienkie naleśniki.Farsz:Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je przez 1-2 minuty na małym ogniu, uważając by nie spalić czosnku. Teraz dodajemy szpinak i wszystko smażymy, aż powstała woda wyparuje. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy całość do momentu gdy nadmiar płynu wyparuje, a farsz stanie się lekko kleisty. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.Farsz wykładamy na 1/4 objętości naleśnika i składamy w pół, a następnie jeszcze raz na pół. Podajemy same lub z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!
