ßßß
Składniki:Na klopsiki:400 g mięsa mielonego drobiowego1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta)1 jajkomajeraneksól, pieprzbułka tartaolejNa sos:300g brązowych pieczarek1 cebulabulionmały pęczek pietruszki lub koperkusól, pieprzliść laurowyziele angielskieolej1 łyżeczka mąki2 łyżeczki śmietany 18 %Wykonanie:
Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos: mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się.Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki.