Kto powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile . Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu.Składniki:10 jajek ugotowanych na twardo3 jaja surowe200 g pieczarek2 cebule1 szklanka startego żółtego sera1 szklanka bułki tartej1 szklanka śmietany4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperkusól i pieprzolejWykonanie:Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je w misce ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką, surowymi jajkami, śmietaną i przyprawami.Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę.Kroimy po ostudzeniu.