ßßß Cookit - przepis na Pasztet z jajek

Pasztet z jajek

nazwa

Wykonanie

Kto powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile . Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu.
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
3 jaja surowe
200 g pieczarek
2 cebule
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka śmietany
4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
sól i pieprz
olej
Wykonanie:
Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je w misce ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką, surowymi jajkami, śmietaną i przyprawami.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę.
Kroimy po ostudzeniu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/03/pasztet-z-jajek.html