ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Inspirację na dzisiejszy obiad zaczerpnęłam z pensjonatu "Karkonoski" w Karpaczu, gdzie pysznie karmią :) Doskonale doprawione potrawy, pięknie podane, nic dodać nic ująć. Jedną z nich były właśnie pulpety w sosie koperkowym podane z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty i kwiatków kalafiorów. Postanowiłam przypomnieć sobie smak tego pysznego mięska i sosu, stąd pojawił się dzisiejszy wpis.
Składniki:
pulpeciki:
200g mięsa mielonego (wieprz - woł)
pół pokrojonej w kostkę małej cebuli
1 jajko
piętka chleba lub mała bułka (tu chleb z ziarnami)
łyżka mąki
łyżka bułki tartej
sól, pieprz, majeranek
sos koperkowy
500 ml bulionu
4 łyżki śmietany
pęczek koperku
mąka + woda
Wykonanie:
Pieczywo moczę 5 minut w wodzie, a następnie mocno je wyciskam, dodaję do mięsa, pokrojonej cebuli, jajka, bułki tartej oraz mąki. Mieszam wszystko ręką lub łyżką, doprawiam do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Jeśli mięso jest za rzadkie, dosypujemy bułki tartej. Następnie formujemy kulki (wielkości mandarynki), obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu (woda + wegeta lub kostka rosołowa). Gotujemy ok. 20 - 25 minut, następnie przelewamy bulion do innego rondla lub głębokiej patelni, zabielamy śmietaną, dodajemy poszatkowany koperek i doprowadzamy do gotowania, po czym zagęszczamy rozrobioną z wodą mąką. Do gotowego sosu przekładamy pulpety i próżymy razem ok. 10 - 15 minut. Podajemy z ziemniaczkami i surówką :)
Smacznego :)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2012/06/pulpety-w-sosie-koperkowym.html