Wykonanie
Inspirację na dzisiejszy obiad zaczerpnęłam z pensjonatu "Karkonoski" w Karpaczu, gdzie pysznie karmią :) Doskonale doprawione potrawy, pięknie podane, nic dodać nic ująć. Jedną z nich były właśnie pulpety w sosie
koperkowym podane z ziemniaczkami i surówką z
białej kapusty i kwiatków
kalafiorów. Postanowiłam przypomnieć sobie smak tego pysznego
mięska i sosu, stąd pojawił się dzisiejszy wpis.Składniki:pulpeciki:200g
mięsa mielonego (wieprz - woł)
pół pokrojonej w kostkę małej
cebuli1
jajkopiętka
chleba lub mała
bułka (tu
chleb z ziarnami)łyżka
mąkiłyżka
bułki tartejsól,
pieprz,
majeraneksos
koperkowy500 ml
bulionu4 łyżki
śmietanypęczek
koperkumąka +
wodaWykonanie:
Pieczywo moczę 5 minut w wodzie, a następnie mocno je wyciskam, dodaję do
mięsa, pokrojonej
cebuli,
jajka,
bułki tartej oraz
mąki. Mieszam wszystko ręką lub łyżką, doprawiam do smaku
pieprzem,
solą i
majerankiem. Jeśli
mięso jest za rzadkie, dosypujemy
bułki tartej. Następnie formujemy kulki (wielkości
mandarynki), obtaczamy w
mące i wrzucamy do gotującego się
bulionu (
woda +
wegeta lub
kostka rosołowa). Gotujemy ok. 20 - 25 minut, następnie przelewamy
bulion do innego rondla lub głębokiej patelni, zabielamy
śmietaną, dodajemy poszatkowany
koperek i doprowadzamy do gotowania, po czym zagęszczamy rozrobioną z
wodą mąką. Do gotowego sosu przekładamy pulpety i próżymy razem ok. 10 - 15 minut. Podajemy z ziemniaczkami i surówką :)
Smacznego :)