ßßß Cookit - przepis na Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami :)

Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami :)

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w książeczce "Pyszności z mielonego mięsa".Gdy przygotowałam i spróbowaliśmy,jak smakuje,zastanawiałam się,czemu wcześniej nie przyrządziłam tak pysznego mięsa.Smakuje na ciepło do obiadu,jak również na zimno na kanapce.Zdecydowanie będę wracać do przepisu,tym bardziej,że moje dziecko wołało o dokładkę,a to znak,że warto:)
80 dkg mielonego - użyłam z indyka
kilka cieniutkich plastrów wędzonego boczku do ułożenia na wierzchu
2 jajka
2 czerstwe bułki - jedna do mięsa,druga do farszu
mleko do namoczenia bułek
1-1,5 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
farsz:
2 cebule
ok.20 dkg pieczarek
2-3 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
Pieczarki oczyszczam i kroję w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewam masło i smażę pieczarki z pokrojonymi w kostkę cebulkami i czosnkiem.Podsmażone zdejmuję z patelni i przekładam do miski.Gdy ostygną dodaję odciśniętą z mleka bułkę,przyprawy,posiekaną natkę i mieszam do połączenia się składników w jednolitą masę.Do surowego mięsa dodaję drugą namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz pozostałe składniki.Formę keksową smaruję masłem.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Na stole kładę folię aluminiową,a na nią masę mięsną i rozsmarowuję ją na grubość ok.1cm.Na nią układam masę z pieczarek i podnosząc brzegi folii zwijam roladę i sklejam dokładnie brzegi.Roladę przekładam do formy,na wierzchu układam plastry boczku.Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godz.15 min.W piekarniku z termoobiegiem powinno wystarczyć 40-50 min.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/04/rolada-z-mielonego-miesa-z-pieczarkami.html