Wykonanie
Przepis znalazłam w książeczce "Pyszności z
mielonego mięsa".Gdy przygotowałam i spróbowaliśmy,jak smakuje,zastanawiałam się,
czemu wcześniej nie przyrządziłam tak pysznego
mięsa.Smakuje na ciepło do obiadu,jak również na zimno na kanapce.Zdecydowanie
będę wracać do przepisu,tym bardziej,że moje dziecko wołało o dokładkę,a to znak,że warto:)
80 dkg mielonego - użyłam z
indykakilka cieniutkich plastrów
wędzonego boczku do ułożenia na wierzchu2
jajka2 czerstwe
bułki - jedna do
mięsa,druga do farszu
mleko do namoczenia
bułek1-1,5 łyżki
mąki1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
sól i
pieprzfarsz:2
cebuleok.20 dkg
pieczarek2-3 ząbki
czosnkuświeża
natka pietruszki1 łyżeczka
majerankusól i
pieprztłuszcz do smażenia
Pieczarki oczyszczam i kroję w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewam
masło i smażę
pieczarki z pokrojonymi w kostkę
cebulkami i
czosnkiem.Podsmażone zdejmuję z patelni i przekładam do miski.Gdy ostygną dodaję odciśniętą z
mleka bułkę,
przyprawy,posiekaną
natkę i mieszam do połączenia się składników w jednolitą masę.Do surowego
mięsa dodaję drugą namoczoną w
mleku i odciśniętą
bułkę oraz pozostałe składniki.Formę keksową smaruję
masłem.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Na
stole kładę folię aluminiową,a na nią masę
mięsną i rozsmarowuję ją na grubość ok.1cm.Na nią układam masę z
pieczarek i podnosząc brzegi folii zwijam roladę i sklejam dokładnie brzegi.Roladę przekładam do formy,na wierzchu układam plastry
boczku.Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 1 godz.15 min.W piekarniku z termoobiegiem powinno wystarczyć 40-50 min.Smacznego!!!