Wykonanie
Quesadilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej.Dosyć szybki w przygotowaniu a na pewno urozmaici rutynę
polskich obiadów.Oczywiście danie to można dowolnie urozmaicać zmieniając farsz.U mnie dziś dwie wersje- jedna z farszem meksykańskim, natomiast druga z
sosem barbecue.
przyrządzone quesadille możecie podać z dodatkiem
śmietany,
sosu czosnkowego lub guacamole.farsz w wersji meksykańskiej :Składniki:150 g
mięsa mielonego wołowego1 puszka
pomidorów krojonychpół szklanki passaty pomidorowej
przyprawa do
chili con carnepół puszki
kukurydzy i pół puszki
czerwonej fasoli - najlepiej znaleźć mieszankę bonduelle "
kukurydza złocista z
czerwoną fasolą"malutka
cebula, ząbek
czosnkukmin rzymski
sól,
pieprzCebulę i
czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor, dodaj
mięso mielone i podsmaż wszystko około 6 minut. Następnie dodaj
pomidory z puszki oraz dolej trochę
przecieru pomidorowego, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj pokrojoną w kostkę
paprykę i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż sos będzie naprawdę gęsty- jest to bardzo ważne bo inaczej z naszej quesadilli zostanie mokry placek. Dopraw 2 łyżeczkami
kminu rzymskiego oraz
przyprawą do
chilli con carne. Ja używam dosyć sporo tej
przyprawy bo lubię gdy danie meksykańskie jest ostre i wyraziste. Gdy sos już zgęstnieje dodaj odcedzoną
kukurydzę oraz
czerwoną fasolę. Całość dopraw do smaku
solą i
pieprzem.farsz w wersji barbecue:Składniki:1
pierś z kurczakasos barbecue- ja używałam takiego kupnego, ale może kiedyś zrobię swój i go zastąpię. Jak tylko umiesz i masz taki domowy to gorąco zachęcam do użycia.mała
cebulamała
czerwona paprykaCebulą pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor, następnie dodaj pokrojonego w drobną kostkę
kurczaka oraz
paprykę i smaż kilka minut aż
kurczak widocznie będzie gotowy. Dodaj ros barbecue i całość podgrzej jeszcze przez około 2 minuty.Składniki na quesadille:
ser żółty około 400 gskładniki na dany farsztortille-ja miałam takie małe, gdzie było 8 sztuk, więc wychodziły 4 quesadille. Oczywiście jak kto woli mogą być pszenne lub
razowe- u mnie w sklepie niestety były tylko pszenne.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obie tortille zmocz lekko
wodą. Dolną tortille wysyp
serem, na to nałóż warstwę farszu, znów posyp
serem i przykryj druga tortilla. Całość piecz około 15 minut, ale radzę sprawdzać wcześniej czy się za bardzo nie spiekły.