Wykonanie
Jeżeli ktoś zorganizowałby konkurs na najbardziej nieksztaltne samosy, moje byłyby w czołówce ;) Na swoje usprawiedliwienie
powiem, że robiłam je po raz pierwszy..Najlepsze są tuż po usmażeniu – wtedy ciasto chrupie :)Składniki:0,5 szklanki
mąki0,5 łyżki semoliny (użyłam
mąki ryżowej)1,25 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju + do głębokiego smażeniaok 50 ml letniej
wody3 duże
ziemniaki (ugotowane w mundrukach)0,5 szklanki mrożonego
groszku2
zielone chilli0,5 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego*1 łyżeczka mielonej
kolendry0,25 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka amchur (sproszkowanego
mango)** z
mąki, semoliny, 0,25 łyżeczki
soli, 1 łyżki
oleju i
wody zagnieć miękkie ciastoprzykryj je ściereczką i odstaw na conajmniej 15 minut
ziemniaki obierz i pokrój w kostkę na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki
oleju, dodaj nasiona
kminu rzymskiego, wrzuć
groszek i podsmaż, aż trochę się rozmrozi (ok 1-2 minut)dodaj pozostałe
przyprawy, posiekane
chilli i pokrojone w kostkę
ziemniakismaż ok 5 minut, przełóż na talerz i poczekaj aż farsz ostygnieciasto podziel na 4 równe części, uformuj z każdej z nich kulkęteraz musisz uformować coś w rodzaju rożka na farsz, który na końcu zalepisz -> filmik instruktażowy tutajgotowe samosy smaż w głębokim
oleju, aż będą rumiane z obu stronSmacznego! :)*miałam tylko sproszkowany
kmin rzymski – dodałam troszkę mniej niż 0,5 łyżeczki**niestety nie miałam tego składnika, więc go pominęłam..***przepis pochodzi z tej strony: http://www.manjulaskitchen.com/2007/04/19/samosa/