ßßß
Składniki na 4 placki:2 szklanki mąki + do podsypywania2 łyżeczki soliok. 1/2 szklanki ciepłej wodyok. 4 łyżki oleju1. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.2. Następnie dodajemy olej i znów wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kawałki i z każdego robimy lepimy kulkę.3. Zostawiamy ciasto na 30 minut, aby „odpoczęło”.4. Rozwałkowujemy mniej więcej do wielkości patelni, jak najcieniej.5. Kładziemy na bardzo rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i smażymy do pojawienia się rumianych plam z każdej strony.6. Aby pozostały elastyczne, skrapiamy je zaraz po usmażeniu wodą i przykrywamy wilgotną ściereczką.Na cieście powinny się pojawiać pęcherzyki powietrza podczas smażenia.