ßßß Cookit - przepis na Samosa - wegetariańskie pierożki

Samosa - wegetariańskie pierożki

nazwa

Wykonanie

Samosa to indyjskie "pierożki". Podaję przepis na wersję wegetiariańską z nadzieniem z ziemniaków i groszku. Przepis na 3-4 porcje. Pierożki można też przechować jeden dzień w lodóce - odgrzane smakują również wyśmienicie.
SKŁADNIKI :
Ciasto:
3/4 szkl. mąki
łyżka oleju
szczypta soli
woda w ilości odpowiedniej do wyrobienia ciasta
Nadzienie:
ok. 5 średnich ziemniaków - ugotowanych i zgniecionych widelcem
pół puszki zielonego groszku (ugotowanego)
2 zielone chili
1/2 łyżeczki świeżo zgniecionego imbiru
1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
1 płaska łyżka garam masala
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka proszku z mango (amchur)
1 łyżeczka czerwonego chilli
1 łyżeczka kolendry w proszku
Olej do głębokiego smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Wyrabiamy ciasto : dodajemy do mąki sól i olej, a następnie wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wody. Wyrabiamy dokładnie do momentu, kiedy otrzymamy średnio miękkie gładkie ciasto. Odstawiamy na bok przykryte ściereczką na ok. 10 minut.
Przygotowanie nadzienia : mieszamy dokladnie ziemniaki, groszek, przyprawy oraz posiekane zielone chilli.
Bierzemy kawalek ciasta, wałkujemy i wycinamy szklanką/kubkiem kółka. Przecinamy je na pół.
Bierzemy półkole i formujemy rożek, sklejacąc odrobiną wody prosty brzeg. Do środka układamy ciasno nadzienie, po czym zamykamy rożek, sklejając brzeg odrobiną wody. W ten sam sposób formujemy pozostałe samosy.
Przygotowane pierożki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Smacznego !
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2011/03/samosa-wegetarianskie-pierozki.html