Wykonanie
Samosa to indyjskie "pierożki". Podaję przepis na wersję wegetiariańską z nadzieniem z
ziemniaków i
groszku. Przepis na 3-4 porcje. Pierożki można też przechować jeden dzień w lodóce - odgrzane smakują również wyśmienicie.SKŁADNIKI :Ciasto:3/4 szkl.
mąkiłyżka
olejuszczypta
soliwoda w ilości odpowiedniej do wyrobienia ciastaNadzienie:ok. 5 średnich
ziemniaków - ugotowanych i zgniecionych widelcempół puszki
zielonego groszku (ugotowanego)2 zielone
chili1/2 łyżeczki świeżo zgniecionego
imbiru1 łyżka świeżo posiekanej
kolendry1 płaska łyżka
garam masala1 łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka proszku z
mango (amchur)1 łyżeczka
czerwonego chilli1 łyżeczka
kolendry w proszku
Olej do głębokiego smażenia.PRZYGOTOWANIE:Wyrabiamy ciasto : dodajemy do
mąki sól i
olej, a następnie wyrabiamy ciasto stopniowo dodając
wody. Wyrabiamy dokładnie do momentu, kiedy otrzymamy średnio miękkie gładkie ciasto. Odstawiamy na bok przykryte ściereczką na ok. 10 minut.Przygotowanie nadzienia : mieszamy dokladnie
ziemniaki,
groszek,
przyprawy oraz posiekane
zielone chilli.Bierzemy kawalek ciasta, wałkujemy i wycinamy szklanką/kubkiem kółka. Przecinamy je na pół.Bierzemy półkole i formujemy rożek, sklejacąc odrobiną
wody prosty brzeg. Do środka układamy ciasno nadzienie, po czym zamykamy rożek, sklejając brzeg odrobiną
wody. W ten sam sposób formujemy pozostałe samosy.Przygotowane pierożki smażymy na głębokim
oleju na złoty kolor.Smacznego !