Wykonanie
Moja fascynacja kuchnią indyjską nadal trwa. Choć w planie mam jednak krótką przerwę:) Przygotowanie tych naleśników trochę przypomina robienie Chimichangi. Też nadziewa się je farszem i smaży na głębokim tłuszczu (a poza tym zwinęłam je właśnie w taki sposób jak zwijam Chimichangę) Nie jest to wszystko jednak bardzo skomplikowane ale trochę czasochłonne. Trzeba poświecić naleśnikom odrobinę czasu ale są tego warte:) Można je nadziewać wedle swoich upodobań. Ale jak zawsze w przypadku kuchni indyjskiej to ogromna ilość
przyprawy decyduje o smaku. Mnie przypadło do gustu wyjątkowo:) Nowe spojrzenie na nasze poczciwe naleśniki:)
Składniki:Ciasto na naleśniki*:pół szklanki
mąki ryżowej (użyłam
mąki z tapioki)pół szklanki
mąki kukurydzianej1 szklanka
mleka1
jajko1/4 łyżeczki
soliolej do smażenia*Naleśniki można upiec używając
mąki pszennej, muszą być jednak bardzo cienkieNadzienie:250 g
mięsa mielonego1/4 szklanki
wodycebula2 ząbki
czosnku1 cm kawałek
imbiruzielony groszek (wg. uznania- ja użyłam ok pół szklanki)2 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka
chili1/2 łyżeczki
kurkumysólpieprzkolendraWykonanie:Przygotuj ciasto naleśnikowe. Przesiej
mąkę i dodaj do niej pozostałe składniki. Ubij widelcem lub użyj miksera aż do powstania gładkiego, rzadkiego ciasta. Usmaż naleśniki.
Cebulę pokrój w kostkę a
czosnek zmiażdż. Podsmaż na
oleju.
Imbir zetrzyj na tarce.
Mięso przełóż na patelnię, zalej
wodą i gotuj aż płyn odparuje. Wtedy dodaj
cebulę,
czosnek i
imbir. Smaż przez 3 minuty i dodaj pozostałe
przyprawy oraz
groszek. Smaż chwilę i odstaw do wystudzenia.Naleśniki nadziewaj farszem i
zwiń (zwijam je w kostkę). Na rozgrzanej
oliwie smaż je z obu stron aż nabiorą złocistego koloru (wykładam je na patelnie łączeniem do dołu, wtedy się nie rozpadają)Smacznego!