ßßß
 
            
         Składniki:Ciasto na naleśniki*:pół szklanki mąki ryżowej (użyłam mąki z tapioki)pół szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka mleka1 jajko1/4 łyżeczki soliolej do smażenia*Naleśniki można upiec używając mąki pszennej, muszą być jednak bardzo cienkieNadzienie:250 g mięsa mielonego1/4 szklanki wodycebula2 ząbki czosnku1 cm kawałek imbiruzielony groszek (wg. uznania- ja użyłam ok pół szklanki)2 łyżeczki garam masala1 łyżeczka chili1/2 łyżeczki kurkumysólpieprzkolendraWykonanie:Przygotuj ciasto naleśnikowe. Przesiej mąkę i dodaj do niej pozostałe składniki. Ubij widelcem lub użyj miksera aż do powstania gładkiego, rzadkiego ciasta. Usmaż naleśniki.Cebulę pokrój w kostkę a czosnek zmiażdż. Podsmaż na oleju. Imbir zetrzyj na tarce. Mięso przełóż na patelnię, zalej wodą i gotuj aż płyn odparuje. Wtedy dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez 3 minuty i dodaj pozostałe przyprawy oraz groszek. Smaż chwilę i odstaw do wystudzenia.Naleśniki nadziewaj farszem i zwiń (zwijam je w kostkę). Na rozgrzanej oliwie smaż je z obu stron aż nabiorą złocistego koloru (wykładam je na patelnie łączeniem do dołu, wtedy się nie rozpadają)Smacznego!
Składniki:Ciasto na naleśniki*:pół szklanki mąki ryżowej (użyłam mąki z tapioki)pół szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka mleka1 jajko1/4 łyżeczki soliolej do smażenia*Naleśniki można upiec używając mąki pszennej, muszą być jednak bardzo cienkieNadzienie:250 g mięsa mielonego1/4 szklanki wodycebula2 ząbki czosnku1 cm kawałek imbiruzielony groszek (wg. uznania- ja użyłam ok pół szklanki)2 łyżeczki garam masala1 łyżeczka chili1/2 łyżeczki kurkumysólpieprzkolendraWykonanie:Przygotuj ciasto naleśnikowe. Przesiej mąkę i dodaj do niej pozostałe składniki. Ubij widelcem lub użyj miksera aż do powstania gładkiego, rzadkiego ciasta. Usmaż naleśniki.Cebulę pokrój w kostkę a czosnek zmiażdż. Podsmaż na oleju. Imbir zetrzyj na tarce. Mięso przełóż na patelnię, zalej wodą i gotuj aż płyn odparuje. Wtedy dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez 3 minuty i dodaj pozostałe przyprawy oraz groszek. Smaż chwilę i odstaw do wystudzenia.Naleśniki nadziewaj farszem i zwiń (zwijam je w kostkę). Na rozgrzanej oliwie smaż je z obu stron aż nabiorą złocistego koloru (wykładam je na patelnie łączeniem do dołu, wtedy się nie rozpadają)Smacznego!