ßßß Cookit - przepis na Pierożki samosa

Pierożki samosa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło sklarowane 25 gramów
jogurt naturalny 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
mięso mielone 500 gramów
groszek zielony 250 gramów
masło sklarowane 25 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
kolendra 2 łyżek deserowych
imbir sproszkowany 1 łyżek deserowych
chili 0,5 łyżek deserowych
garam masala 1 łyżek deserowych
olej według uznania
Wykonanie:
Ciasto: mąkę połączyć z proszkiem i solą(1 łyżeczka), dodać sklarowane masło(25g), wlać jogurt i wyrobić ciasto. Uformować z niego kulki o średnicy 2 cm. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą kulkę na placek o średnicy 15 cm, a następnie przekroić go na połowę.
Nadzienie: oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle, na złoty kolor. Dodać mielone mięso i zielony groszek, wsypać kolendrę, imbir, chili i garam masala. Wymieszać i smażyć 5 minut. Posolić podlać woda, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Ostudzić.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia. Brzegi zwilżyć wodą, ciasto złożyć na pół i zlepić, formując pierożki. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Indyjska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Matylda
Data: 2010-07-07
Ale ja wciaz nie wiem jak sie robi te cholerna salatke z cholernych kaparow.....!!!!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4866/Pierozki-samosa