Wykonanie
Kurczak tikka
masala (ang. chicken tikka
masala, hindi चिकन टिक्का मसाला, pendż. ਚਿਕਨ ਟਿੱਕਾ ਮਸਾਲਾ, beng. চিকেন টিক্কা মাসালা) – brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych
filetów z kurczaka uprzednio marynowanych (
kurczak tikka), podawanych w specjalnym
śmietanowym sosie
masala z
pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.Początki
kurczaka tikka
masala są sporne. Najczęściej podaje się, że potrawa powstała w Glasgow pod koniec lat 60. XX wieku, kiedy jeden z klientów restauracji poprosił o sos do tradycyjnego
kurczaka tika, ponieważ ten wydał mu się zbyt suchy. Rzekomo kucharz miał zaimprowizować sos z zupy pomidorowej,
jogurtu i przypraw. Wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi przy tym, że to u nich wynaleziono
kurczaka tikka
masala. Można przypuszczać jedynie, że potrawa z pewnością pojawiła się
między rokiem 1950 a 1970.Jedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na 1947 r., a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów
smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhni, czyli
maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach.
Kurczak tikka
masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Danie to jest podobne w smaku do typowo
indyjskich potraw, takich jak murgh makhani. W Pakistanie jest znane jako
kurczak masala lub
kurczak tandoori
masala .Badania świadczą o tym, że najczęściej jest podawany w Wielkiej Brytanii, gdzie jest jednym z siedmiu najpopularniejszych
kurczaków curry (cyt. za Wikipedią). W związku z historią
kurczaka tikka
masala, sięgnęłam do jednego z brytyjskich przepisów, trochę go modyfikując (uznałam, że ostre
chili jest bardziej odpowiednie niż meksykańsko-amerykańskie jalapeno, z braku
kolendry dałam
natkę pietruszki, sosu nie zagęszczałam
mąką, a
cukier zastąpiłam o wiele zdrowszym
syropem z agawy). Danie wyszło szalenie aromatyczne - moim zdaniem udało się stworzyć odpowiednie proporcje przypraw i stworzyć świetny sos. Poprosiłam o recenzję dania moją przyjaciółkę, która bez ogródek
mówi mi całą prawdę ... i powiedziała, że to najlepszy
kurczak tikka
masala, jaki jadła w całej Warszawie.Składniki:Małe przypomnienie odnośnie miar: łyżka jest zawsze zupełnie płaska i ma 15 ml, łyżeczka zaś 5 ml (polecam miarki kuchenne)500 g
piersi z kurczaka (albo
mięsa z udek)1½ łyżki mielonej
kolendry1½ łyżki mielonego
kminu rzymskiego (kuminu)150 ml
jogurtu naturalnego25 g
masła klarowanego1 łyżka
oleju1 spora
cebula4 ząbki
czosnku, obrane2 łyżki
przyprawy garam masala2 łyżki startego na tarce
imbiru2x400 g krojonych
pomidorów (w sezonie świeże)2 łyżki
syropu z agawy (w oryginale miękki
brązowy cukier)2-3 ostre suszone lub świeże
papryczki chili (lub w zależności od pożądanej ostrości)200 ml
śmietanki 16%-18%2 łyżki świeżej posiekanej
kolendry (a z jej braku
natki pietruszki), do podaniaopcjonalnie także 2 łyżki
płatków migdałów, do podania
sólWykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na 2-3 cm kawałki. Może nieduże i
kurczak nieco ginie w sosie, ale przynajmniej każdy kęs jest ze słuszną porcją sosu.Mieloną
kolendrę i kumin umieścić w misce, wymieszać. Dodać
mięso i dokładnie obtoczyć je w przyprawach. Polać
jogurtem i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania na co najmniej pół godziny, a jeszcze lepiej na całą noc - do lodówki.
Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza
mięso.Przygotowanie właściwe:
Cebulę obrać i posiekać w dość drobną kostkę.
Imbir zetrzeć na tarce.
Czosnek nieco zgnieść nożem (ma pozostać w całości, ale nieco spłaszczony bardziej uwalniać swój aromat).Najlepiej użyć dwóch odrębnych naczyń do smażenia - dużej patelni (albo podstawy tajine) do
kurczaka, oraz mniejszej do reszty.Do mniejszej patelni wlać
olej, wrzucić
cebulę, smażyć aż stanie się szklista i nieco zmięknie. Dodać
czosnek,
imbir i
garam masala. Smażyć mieszając około minuty. Dodać
pomidory. Gotować kilka minut by
pomidory trochę zmiękły i zaczęły się rozpadać.Mniej więcej gdy dodajemy
pomidory do
cebuli można zacząć smażyć
kurczaka - na dużej, szerokiej patelni rozpuścić
masło, smażyć
kurczaka z każdej strony, aż
białko mięsa się zetnie. Zajmie to kilka minut. Do
kurczaka dodać
sos pomidorowy,
ostre papryczki i
syrop z agawy albo
cukier. Przykryć pokrywką i na bardzo wolnym ogniu gotować aż
mięso będzie rozpływać się w ustach, a sos się zagęści (wolne duszenie sprzyja smakowi
mięsa). Mi w tajine zajęło to około godziny. Posolić do smaku. Po ostygnięciu dodałam do sosu
śmietanę i dokładnie wymieszałam. Dodając do gorącego sosu,
śmietanę trzeba najpierw "zahartować".Serwować na ciepło. Można podawać posypane
natką kolendry, a z jej braku
natką pietruszki, a także
płatkami migdałów. Uważam, że lepiej smakuje następnego dnia, jak smaki się "przygryzą". Podawać z
ryżem albo z naanami (rodzaj placków).