ßßß Cookit - przepis na Gniazdka z mięsem

Gniazdka z mięsem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
mąka 1,5 szklanek
jajka 8 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mięso mielone 500 gramów
cebula 1 sztuk
papryka konserwowa według uznania
czosnek 1 ząbki
kukurydza konsrwowa 0,5 puszka
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
1,5 szklanki wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i wsypać przesiana mąkę, wymieszaną z proszkiem. Masę energicznie rozcierać łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Garnek zdjąć z ognia. Gdy masa nieco przestygnie, wbijać do niej po jednym jajku, ciągle ucierając. Utrzeć gładkie ciasto. Łyżką nabierać małe porcje i układać, w pewnej odległości od siebie, spłaszczając, na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Ptysie piec ok. 25 minut w 220 stopniach.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, dodać dodać posiekana cebule, czosnek i paprykę. Dusić 15 minut. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszać z osączoną kukurydzą.
Ostrym nożem przekroić na pół upieczone ptysie. Odczekać, aż wystygną. Każdą połówkę napełnić farszem i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9997/Gniazdka-z-miesem