Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 200 gramów
mąka 1,5 szklanek
jajka 8 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
mięso mielone 500 gramów
cebula 1 sztuk
papryka konserwowa według uznania
czosnek 1 ząbki
kukurydza konsrwowa 0,5 puszka
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:1,5 szklanki
wody zagotować z
masłem i szczyptą
soli. Zmniejszyć ogień i wsypać przesiana
mąkę, wymieszaną z proszkiem. Masę energicznie rozcierać łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Garnek zdjąć z ognia. Gdy masa nieco przestygnie, wbijać do niej po jednym
jajku, ciągle ucierając. Utrzeć gładkie ciasto. Łyżką nabierać małe porcje i układać, w pewnej odległości od siebie, spłaszczając, na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Ptysie piec ok. 25 minut w 220 stopniach.Na rozgrzanym
oleju podsmażyć
mięso, dodać dodać posiekana
cebule,
czosnek i
paprykę. Dusić 15 minut. Przyprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Wymieszać z osączoną
kukurydzą.
Ostrym nożem przekroić na pół upieczone ptysie. Odczekać, aż wystygną. Każdą połówkę napełnić farszem i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: