ßßß
Składniki :Ciasto :2 szklanki mąkipół szklanki wodypół szklanki mlekałyżeczka olejujajkołyżeczka soliFarsz :200 g mielonego mięsa wieprzowego1 cebula1 ząbek czosnkudużo pieprzusólwoda+ odrobina ok. 2 plasterków masła i śmietana 18 %Przygotowanie :Ze składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut.Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebule i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dolewamy wody tyle by farsz był dosyć rzadki ( rzadszy od mięsa na kotlety mielone).Kawałki ciasta rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy, ciasto powinno być cienkie około 2 mm. Wycinamy szklanką kółka i na środek nakładamy farsz, zlepiamy uszka ( u nas nie bardzo wyszły uszka... następnym razem zamierzam lepić a'la sakiewki).Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 8 minut od wrzucenia pierożków.Na ugotowane pielmieni kładę plasterek masła i mieszam by się rozpuścił, następnie około 2 łyżek śmietany.I gotowe !