Wykonanie
Po przepisie na roladki drobiowe ze
szpinakiem widzę, że fanów tej rośliny tu nie brakuje. :) Zapraszam Was zatem na kolejną odsłonę
szpinaku, tym razem w wersji muffinkowej. :) Mnie jako dziecko nigdy rodzice
szpinakiem nie faszerowali, 'Papaja' oglądałam z radością i na szczęście nie mam żadnego urazu z dzieciństwa,
szpinak wprost uwielbiam! <3
SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK :1 szklanka
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniasól i
pieprz125 ml
jogurtu naturalnego1
jajko1/3 szklanki
olejupół paczki
szpinaku (użyłam mrożony)średnia
cebula4-5 ząbków
czosnkumasło do smażenia
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę i całość szklimy na
maśle na patelni, następnie dodajemy
szpinak,smażymy do odparowania
wody,doprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto (
mąka,
proszek do pieczenia, szczypta
soli i
pieprzu) mieszamy w jednej misce, wszystkie mokre (
jogurt,
jajko i
olej) w drugiej. Następnie mokre dodajemy do suchych, lekko mieszamy, dodajemy
szpinak i ponownie mieszamy. Papilotki napełniamy
ciastem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20-30 minut, smacznego - są pyszne! :)