Wykonanie
Jako amatorka wszelkich placków, naleśników i pierogów nie mogłam przejść obojętnie obok otrzymanego od koleżanki przepisu na Placki z
pieczarkami i
szpinakiem.Kilka drobnych modyfikacji i wyszły pyszne placki ze
szpinakiem,czyli bogate w żelazo i kwas foliowy (dobre dla przyszłych mam) :)
1 mała
cebula25 dag
pieczarek30 dag
szpinaku w liściach1 duży ząbek
czosnku1, 5 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko2/3 szklanki
mlekasól,
pieprzolej do smażenia
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na łyżce
oleju na złoty kolor.
Potem dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki, posiekany ząbek
czosnku i smażymy razem kilka minut, doprawiamy
sola i
pieprzem.
Szpinak myjemy, odrywamy ogonki i siekamy w paski, dodajemy do
cebuli i
pieczarek i dusimy, aż
szpinak się zetnie. Można część tej masy odłożyć lub zrobić odrobinę więcej bo pysznie smakują placki z odrobinką takiego nadzienia na wierzchu.W tym czasie miksujemy
mąkę z
jajkiem,
mlekiem i
proszkiem do pieczenia (nada puchatość plackom )na masę gęstszą niż na naleśniki, ewentualnie dodajemy
mąkę lub
mleko w zależności od konsystencji. Łączymy masę z
pieczarkami i
szpinakiem do masy na placki. Smażymy na złoty kolor na patelni.