ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z podgrzybkami w śmietanie

Placki ziemniaczane z podgrzybkami w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg. ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos
Około 0 , 5 kg. podgrzybków
2 szklanki śmietany kwaśnej
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno pokroić dodać do ziemniaków, wbić jaja, wsypać mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
SOS: grzybki oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić, obgotować, poddusić na maśle, posolić, wlać śmietanę, chwilę pogotować co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i pieprz.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/placki-ziemniaczane-z-podgrzybkami-w-smietanie