ßßß
Składniki1 kg. ziemniaków1 cebula2 jajka3-4 łyżki mąkisól, pieprz do smakuolej do smażeniaSosOkoło 0 , 5 kg. podgrzybków2 szklanki śmietany kwaśnejsól, pieprz do smaku2 ząbki czosnku3-4 łyżki masłaSposób przygotowaniaZiemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno pokroić dodać do ziemniaków, wbić jaja, wsypać mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.SOS: grzybki oczyścić, dobrze wypłukać, pokroić, obgotować, poddusić na maśle, posolić, wlać śmietanę, chwilę pogotować co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i pieprz.