Wykonanie
Moja przygoda z kuchnią indyjską z prawdziwego zdarzenia zaczęła się właśnie od tego dania.
Kurczak tikka
masala to
absolutny klasyk! Jeśli lubicie orientalne smaki to ten specjał koniecznie musi znaleźć się w Waszym repertuarze. Choć moja wersja jest trochę lżejsza niż ta tradycyjna, podczas przygotowania trzymam się wielu niezbędnych kroków. Jest to np. marynowanie
mięsa w
jogurcie z
czosnkiem i
imbirem, bogaty wachlarz przypraw dodany do sosu czy końcowe zabielanie.W przeciwieństwie do wersji tradycyjnej, do dania używam
piersi z kurczaka. To chudszy, lżejszy w smaku odpowiednik używanych często udek. Mimo wszystko, dzięki marynowaniu w
jogurcie, który wspaniale zmiękcza
mięso, nawet tak chudziutki kawałek wychodzi soczysty i miękki. Pod koniec, zamiast dodawanej tradycyjnie
śmietanki kremówki, dodaję kilka solidnych łyżek kremowego
jogurtu. Sos staje się lekki jak chmurka, pełen smaku, lekko kwaskowy, idealnie balansujący dodane wcześniej
chili. Dzięki takim zmianom, danie jest mniej ciężkie, pełne smaku i idealne na co dzień :)Porcje: 4-5 porcjiSkładniki►
pierś z kurczaka [ok. 500-600 g]► pełnotłusty
jogurt [250 g / 1 szklanka]►
czosnek [4 ząbki]► świeży
imbir [kawałek ok. 2 cm]►
masło klarowane [2 łyżki / można podmienić na neutralny w smaku
olej np. rzepakowy]►
cebula [ok. 100 g / 1 średnia sztuka]► passata pomidorowa [400 g / 1 kartonik]Dodatkowo:►
garam masala [2 płaskie łyżeczki]► kumin /
kmin rzymski [2 płaskie łyżeczki]►
kurkuma [2 płaskie łyżeczki]►
sól [2 płaskie łyżeczki]►
chili [1 płaska łyżeczka lub do smaku]Przygotowanie500-600 g
piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.W miseczce przygotować marynatę – wymieszać pół szklanki
jogurtu z 2 ząbkami
czosnku i 1 cm
imbiru startymi na bardzo drobnej tarce oraz połową przypraw (1 łyżeczką
garam masala, 1 łyżeczką kuminu, 1 łyżeczką
kurkumy, 1/2 łyżeczki
chili i 1 łyżeczką
soli).Wymieszać
mięso z marynatą i odstawić pod przykryciem na ok. godzinę.Na patelni rozgrzać łyżkę
masła klarowanego. Obsmażyć zamarynowanego
kurczaka, otrząsając z marynaty przed wrzuceniem na patelnię. Zrumienić
mięso z obu stron, zajmie to ok. 5-7 minut. Bardzo pomocne są tu szczypce kuchenne, aby móc łatwo przewracać pojedyncze kawałeczki
kurczaka.Obsmażone
mięso zdjąć na talerzyk.Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę
oleju. W międzyczasie pokroić
cebulę w drobną kostkę.
Cebulę zeszklić na
maśle, pod koniec smażenia dodać na patelnię przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku i 1 cm
imbiru i resztę przypraw (1 łyżeczką
garam masala, 1 łyżeczką kuminu, 1 łyżeczką
kurkumy, 1/2 łyżeczki
chili i 1 łyżeczką
soli). Smażyć przez dodatkową minutę.Zawartość patelni zalać passatą
pomidorową i dodatkowo dolać 1/2 szklanki
wody. Dodać
kurczaka i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos przejdzie wszystkimi
smakami.Zdjąć patelnię z palnika i dodać pozostałe 1/2 szklanki
jogurtu. Wymieszać i podawać z
ryżem lub domowymi
chlebkami naan.Smacznego!