Wykonanie
Przepis na te placki bardzo mnie zainteresował bo lubię takie jedzenie a czułam, że to może być dobre bo niedawno wypróbowałam czebureki, które odrobinę są podobne do dzisiejszych murtabaków chociaż
ciastem przypominają mi trochę chaczapuri . Swoją
drogą nazwy też są ciekawe:) Jest to rodzaj placka smażonego na tłuszczu z mięsnym farszem z dodatkiem warzyw. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia a farsz
mięsny jest dobrze przyprawiony i świetnie smakuje w tej formie. Do zrobienia tych placków zaisnpirowała mnie Iza a niedawno można je było zobaczyć także u Grumków .
Składniki na ciasto:3 szklanki białej
mąki1 łyżeczka
soli1 łyżka ghee1 szklanka ciepłej
wody1/2 szklanki
olejuSkładniki na farsz:2 garście
zielonego mrożonego groszku0,5 kg
mięsa mielonego2 łyżki ghee1
czerwona cebula1 biała
cebula2 ząbki
czosnku - zmiażdżone1 łyżeczka świeżego tartego
imbiru1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
garam masala1 1/2 łyżeczki
soli¾ szklanki świeżych liści posiekanej
natki kolendry lub
pietruszki1
papryczka chilli drobno pokrojona2
jajkasól i
pieprzMąkę i
sól wsypać do dużej miski, dodać ghee i
wodę. Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki i ułożyć np. na desce posmarowanej
olejem. Zostawić tak na ok. godzinę.Rozgrzać patelnię, dodać ghee i smażyć do miękkości obie drobno posiekane
cebule. Dodać zmiażdżony
czosnek,
imbir nadal smażyć, aż
cebula nabierze złotego koloru. Dodać
kurkumę,
garam masala i
chili; mieszać przez kilka sekund. Dodać
mięso i
groszek; smażyć od czasu do czasu mieszając. Roztrzepane w małej misce
jajka z
solą i
pieprzem odstawić na bok. Na
stole rozsmarować trochę
oleju, wziąść jedną kulkę ciasta; spłaszczyć ręką i wałkować na cienkie ciasto. Placek smarować delikatnie rozmąconym
jajkiem i nakładać po środku farsz; zawinąć boki. Na gorącą patelnię dać trochę ghee następnie delikatnie przenieść placek. Murtabak smażyć z obu stron żeby nabrał złocistego koloru.Smacznego:)