Wykonanie
            Przepis na te placki bardzo mnie zainteresował bo lubię takie jedzenie a czułam, że to może być dobre bo niedawno wypróbowałam czebureki, które odrobinę są podobne do dzisiejszych murtabaków chociaż 
ciastem przypominają mi trochę chaczapuri . Swoją 
drogą nazwy też są ciekawe:) Jest to rodzaj placka smażonego na tłuszczu z mięsnym farszem z dodatkiem warzyw. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia a farsz 
mięsny jest dobrze przyprawiony i świetnie smakuje w tej formie. Do zrobienia tych placków zaisnpirowała mnie Iza a niedawno można je było zobaczyć także u Grumków .

Składniki na ciasto:3 szklanki białej 
mąki1 łyżeczka 
soli1 łyżka ghee1 szklanka ciepłej 
wody1/2 szklanki 
olejuSkładniki na farsz:2 garście 
zielonego mrożonego groszku0,5 kg 
mięsa mielonego2 łyżki ghee1 
czerwona cebula1 biała 
cebula2 ząbki 
czosnku - zmiażdżone1 łyżeczka świeżego tartego 
imbiru1 łyżeczka 
kurkumy1 łyżeczka 
garam masala1 1/2 łyżeczki 
soli¾ szklanki świeżych liści posiekanej 
natki kolendry lub 
pietruszki1 
papryczka chilli drobno pokrojona2 
jajkasól i 
pieprzMąkę i 
sól wsypać do dużej miski, dodać ghee i 
wodę. Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki i ułożyć np. na desce posmarowanej 
olejem. Zostawić tak na ok. godzinę.Rozgrzać patelnię, dodać ghee i smażyć do miękkości obie drobno posiekane 
cebule. Dodać zmiażdżony 
czosnek, 
imbir nadal smażyć, aż 
cebula nabierze złotego koloru. Dodać 
kurkumę, 
garam masala i 
chili; mieszać przez kilka sekund. Dodać 
mięso i 
groszek; smażyć od czasu do czasu mieszając. Roztrzepane w małej misce 
jajka z 
solą i 
pieprzem odstawić na bok. Na 
stole rozsmarować trochę 
oleju, wziąść jedną kulkę ciasta; spłaszczyć ręką i wałkować na cienkie ciasto. Placek smarować delikatnie rozmąconym 
jajkiem i nakładać po środku farsz; zawinąć boki. Na gorącą patelnię dać trochę ghee następnie delikatnie przenieść placek. Murtabak smażyć z obu stron żeby nabrał złocistego koloru.Smacznego:)